Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Stralingsincident

Combined Shape Stralingsincident

De kans dat een stralingsincident voorkomt bij een kerncentrale is klein. Deze zijn namelijk zeer veilig en ze voldoen aan strenge internationale eisen. In Nederland ziet hier de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) op toe. De processen in de kerncentrales worden dag en nacht bewaakt en als er een storing is, dan wordt er direct ingegrepen. Verschillende veiligheidssystemen in de kernreactor maken de kans op een kernongeval zo klein mogelijk. Toch kan er altijd iets misgaan. Een incident met gevolgen voor de omgeving is nooit helemaal uit te sluiten.

 

Radioactieve stoffen en straling

We worden in het dagelijks leven allemaal blootgesteld aan radioactieve stoffen en straling. Constant worden we een beetje bestraald, uit de ruimte en uit natuurlijke bronnen op aarde. Deze straling is erg klein en is daardoor niet schadelijk voor onze gezondheid. Benieuwd aan wat voor stralingen we dagelijks worden blootgesteld? Kijk dan eens op de website van het RIVM of bekijk het filmpje van de Technische Unie Delft over straling.

Als radioactieve stoffen dreigen vrij te komen, kan dat vanaf een bepaalde dosis schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kunt de straling niet zien of voelen, maar de straling kan tot wel honderd kilometer ver komen. Bijna alle gemeenten in onze regio Hollands Midden liggen in het gebied van 100 km van de kerncentrales in Borssele (Zeeland). De gemeenten Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout vallen buiten de 100 kilometer zone. Veiligheidsregio's, gemeenten en de Rijksoverheid bereiden zich voor op een stralingsincident. Er zijn speciale rampbestrijdingsplannen en protocollen opgesteld zodat, als het voorkomt, er op de juiste manier kan worden gehandeld. 

 

Meer informatie

Tips

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Een hand houdt een doosje lucifers vast

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

Vond je deze pagina nuttig?
NeeNee, open formulier om reactie achter te laten