Overslaan en naar de inhoud gaan
bordstraling

Combined Shape Stralingsincident

De kans dat een stralingsincident voorkomt bij nucleaire installaties is klein. Deze zijn namelijk zeer veilig en ze voldoen aan strenge internationale eisen. In Nederland ziet hier de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) op toe. De processen in de kerncentrales worden dag en nacht bewaakt en als er een storing is dan wordt er direct ingegrepen. In de kernreactor zitten verschillende veiligheidssystemen waardoor de kans op een kernongeval erg klein wordt. Maar toch kan er helaas altijd iets misgaan en dan is het goed om te weten wat je zelf kunt doen. 

Stralingsincident

We worden in het dagelijks leven allemaal blootgesteld aan radioactieve stoffen en straling. Constant worden we een beetje bestraald, uit de ruimte en uit natuurlijke bronnen op aarde. Deze straling is natuurlijk erg klein en is daardoor niet schadelijk voor onze gezondheid. Benieuwd aan wat voor stralingen we dagelijks worden blootgesteld? Kijk dan eens op de website van het RIVM of bekijk het filmpje van de Technische Unie Delft over straling.

De kans op een nucleair incident waarbij radioactieve straling vrij kan komen bij centrales is klein. Nucleaire installaties zijn zeer veilig en voldoen aan steeds strengere internationale eisen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet hier op toe. 

Als radioactieve stoffen dreigen vrij te komen, kan dat vanaf een bepaalde dosis schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kunt de straling niet zien of voelen, maar de straling kan tot wel honderd kilometer ver komen. Bijna alle gemeenten in onze regio Hollands Midden liggen in het gebied van 100 km van de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (België). De gemeenten Lisse en Hillegom vallen buiten de 100 kilometer zone. Veiligheidsregio's, gemeenten, de Provincie en de Rijksoverheid zijn voorbereid op een stralingsincident. Er zijn speciale rampbestrijdingsplannen en protocollen opgesteld zodat, als het voorkomt, er op de juiste manier kan worden gehandeld. Alle plannen worden om de zoveel tijd beoefend en bijgewerkt waar nodig. 

Meer informatie

Tips

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

gasafsluiten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat het water, gas of elektriciteit moet worden uitgeschakeld of afgesloten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

noodpakket

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

Vond je deze pagina nuttig?