Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Gevaarlijke stoffen

Combined Shape Gevaarlijke stoffen

In de regio Hollands Midden wordt door diverse bedrijven gewerkt met gevaarlijke stoffen. Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan o.a. chloor, ammoniak of LPG-gas. Deze stoffen zijn giftig, brandbaar en/of explosief. Deze gevaarlijke stoffen worden vervoerd over het spoor, de weg en het water en opgeslagen bij onder andere tankstations. Weet jij hoe je moet handelen als er schadelijke stoffen vrijkomen? 

Wat moet ik doen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?

Als er een ongeval is gebeurd waar gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen is het belangrijk dat je jezelf en indien mogelijk ook de mensen in je omgeving in veiligheid brengt. Bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen ontvang je een NL-alert en ook kan de brandweer ervoor kiezen om sirenes af te laten gaan. 

Als je binnen bent, op grote afstand van het ongeval:

  1. Blijf binnen. Denk ook aan minder zelfredzame buurtgenoten en help waar het kan.
  2. Sluit al je ramen en deuren.
  3. Zet alle ventilatiesystemen uit, ook de afzuigkap. Doof open vuur en als je nog tijd hebt: draai dan ook de hoofdkraan van het gas dicht en sluit kachels af.
  4. Zoek een veilige ruimte in huis, waar het niet tocht en ga daarheen. Ga dus niet in de buurt van ramen zitten. 
  5. Houd de website en meldingen van Hollands Midden Veilig in de gaten en kijk op Twitter, of luister naar Omroep West en volg de adviezen van de hulpdiensten op.
  6. Kijk op deze website meldingen en blijf verbonden. Zodat je precies weet wanneer het weer veilig is om naar buiten te gaan. 

Als je binnen bent, dichtbij het ongeval:

  1. Vlucht zo snel mogelijk naar buiten,  het gebouw uit. 

Als je buiten bent:

  1. Neem de bovenstaande maatregelen in acht en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Denk ook aan buurtgenoten die minder zelfredzaam zijn.
  2. Ben je buiten en kun je nergens naar binnen? Pak dan een (natte) doek en houd deze voor je neus en mond. Ga vervolgens weg van het incident/ongeval.
  3. Zorg ervoor dat je altijd de wind in de rug hebt waneer je in de richting van het ongeval kijkt. Rook en andere gevaarlijke stoffen waaien dan niet jou kant op. 
Man in beschermend pak bekijkt een jerrycan

Wat zijn de gevaren?

Voor het vervoer, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen gelden strenge veiligheidseisen. De kans op een incident is dan ook klein maar niet uit te sluiten. Zo kunnen giftige stoffen kunnen vrijkomen of het gevolg zijn van een brand waarbij giftige verbrandingsproducten vrijkomen. De stof kan makkelijk verspreiden over een groot gebied afhankelijk van windkracht en windsnelheid.

Gevaarlijke stoffen kunnen leiden tot misselijkheid, irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen. Adem je de stoffen langere tijd in? Ammoniak kan bijvoorbeeld leiden tot blijvende schade aan de longen of zelfs de dood.  

Kan ik gevaarlijke stoffen herkennen?

Je kunt de gevaarlijke stoffen herkennen aan de volgende punten: 

  • De kleur: bijvoorbeeld van een (rook)wolk. Een rookwolk met een gele of bruine kleur kan wijzen op giftige stoffen in de rook. 
  • De geur: ruik je een rare geur? Giftige stoffen met een herkenbare geur zijn ammoniak en chloor. Veel andere giftige stoffen zijn lastig te ruiken.

Kan ik mij voorbereiden? 

Wat je kunt doen is kijken op de risicokaart om te zien of en waar in je omgeving (huis, werk, school etc.) gevaarlijke stoffen worden verwerkt, opgeslagen of vervoerd. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen: 

  • Stel een noodpakket samen
  • Zorg dat je weet hoe je gas, elektriciteit en de ventilatie in huis uitschakelt. 
  • Weet wat je te doen staat wanneer de sirene gaat. Houd ook NLAlert in de gaten.
  • Kijk na of er nog andere waarschuwingssystemen zijn in je gemeente of regio. 
  • Wees alert op signalen die wijzen op gevaarlijke stoffen zoals gevaarborden op vrachtwagens, noodsirenes van bedrijven en afzettingen met tekens die naar giftige stoffen verwijzen. 

Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen. 

Wat moet ik doen als ik in aanraking ben geweest met een gevaarlijke stof?

  • Gebruik je gevaarlijke stoffen van huishoudelijke aard (chloor, spiritus)? Kijk en lees dan altijd eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
  • Ben je in aanraking geweest met een stof waarvan je niet goed weet wat de gevolgen zijn? Zorg dan dat je zo snel mogelijk de stof van je afspoelt. Gebruik veel en bij voorkeur lauw water. Probeer te voorkomen dat de stof ook op andere lichaamsdelen komt.  
  • Is een kledingstuk dat je aan hebt met de stof in aanraking geweest? Trek dit dan zo snel mogelijk uit en leg het in een afgesloten zak of in een andere ruimte. 
  • Neem contact op met je huisarts en bij ernstige gezondheidsklachten bel dan direct 1-1-2. 
Brandweerman en twee personen in beschermende pakken lopen op straat tussen een groep mensen.

Tips

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Een hand houdt een doosje lucifers vast

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

Vond je deze pagina nuttig?