Overslaan en naar de inhoud gaan
Gevaarlijke stoffen

Combined Shape Gevaarlijke stoffen

In de regio Hollands Midden wordt door diverse bedrijven gewerkt met gevaarlijke stoffen. Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan o.a. chloor, ammoniak of LPG-gas. Deze stoffen zijn giftig, brandbaar en/of explosief. Deze gevaarlijke stoffen worden vervoerd over het spoor, de weg en het water en opgeslagen bij onder andere tankstations. Weet jij hoe je moet handelen als er schadelijke stoffen vrijkomen? 

werken met gevaarlijke stoffen

Wat moet ik doen bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?

Als er een ongeval is gebeurd waar gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen is het belangrijk dat je jezelf en indien mogelijk ook de mensen in je omgeving in veiligheid brengt. Bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen ontvang je een NL-alert en ook kan de brandweer ervoor kiezen om sirenes af te laten gaan. 

Als je binnen bent, op grote afstand van het ongeval:

 1. Blijf binnen. Denk ook aan minder zelfredzame buurtgenoten en help waar het kan.
 2. Sluit al je ramen en deuren.
 3. Zet alle ventilatiesystemen uit, ook de afzuigkap. Doof open vuur en als je nog tijd hebt: draai dan ook de hoofdkraan van het gas dicht en sluit kachels af.
 4. Zoek een veilige ruimte in huis, waar het niet tocht en ga daarheen. Ga dus niet in de buurt van ramen zitten. 
 5. Houd de website en meldingen van Hollands Midden Veilig in de gaten en kijk op Twitter, of luister naar Omroep West en volg de adviezen van de hulpdiensten op.
 6. Kijk op deze website meldingen en blijf verbonden. Zodat je precies weet wanneer het weer veilig is om naar buiten te gaan. 

Als je binnen bent, dichtbij het ongeval:

 1. Vlucht zo snel mogelijk naar buiten,  het gebouw uit. 

Als je buiten bent:

 1. Neem de bovenstaande maatregelen in acht en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Denk ook aan buurtgenoten die minder zelfredzaam zijn.
 2. Ben je buiten en kun je nergens naar binnen? Pak dan een (natte) doek en houd deze voor je neus en mond. Ga vervolgens weg van het incident/ongeval.
 3. Zorg ervoor dat je altijd de wind in de rug hebt waneer je in de richting van het ongeval kijkt. Rook en andere gevaarlijke stoffen waaien dan niet jou kant op. 

Wat zijn de gevaren?

De kans op een ongeval is maar klein. Dit omdat voor het vervoer, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen erg strenge veiligheidseisen gelden. Maar helaas kan een ongeval toch voorkomen: 

 • Een brand door een brandbare vloeistof, bijv. benzine.
 • Een brandbare gaswolk, bijv. LPG, aardgas of waterstof.
 • Een giftige gaswolk van bijv. ammoniak
 • Een giftige rook die ontstaat als gevolg van een batterijbrand.
 • Een giftige vloeistof die verdampt, bijv. ammoniak.
 • Een explosie, mogelijk als gevolg van een brand.

Gevaarlijke stoffen kunnen leiden tot misselijkheid, irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen. Adem je de stoffen langere tijd in? Ammoniak kan bijvoorbeeld leiden tot blijvende schade aan de longen of zelfs de dood.  

Kan ik gevaarlijke stoffen herkennen?

Je kunt de gevaarlijke stoffen herkennen aan de volgende punten: 

 • De kleur: bijvoorbeeld van een (rook)wolk. Een rookwolk met een gele of bruine kleur kan wijzen op giftige stoffen in de rook. 
 • De geur: ruik je een rare geur? Giftige stoffen met een herkenbare geur zijn ammoniak en chloor. Veel andere giftige stoffen zijn lastig te ruiken.

Kan ik mij voorbereiden? 

Wat je kunt doen is kijken op de risicokaart om te zien of en waar in je omgeving (huis, werk, school etc.) gevaarlijke stoffen worden verwerkt, opgeslagen of vervoerd. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen: 

 • Zorg voor een voorraad eten en drinken en de andere spullen uit het noodpakket
 • Zorg dat je weet hoe je gas, elektriciteit en de ventilatie in huis uitschakelt. 
 • Lees gevaarlijke en giftige stoffen te herkennen
 • Zorg dat je weet wat je te doen staat wanneer de sirene gaat. Houd ook NLAlert in de gaten.
 • Weet welke waarschuwingssystemen er zijn in je gemeente of regio. 
 • Wees alert op signalen die wijzen op gevaarlijke stoffen zoals gevaarborden op vrachtwagens, noodsirenes van bedrijven en afzettingen met tekens die naar giftige stoffen verwijzen. 

Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen. 

gevaarlijke stoffen brandweer

Wat moet ik doen als ik in aanraking ben geweest met een gevaarlijke stof?

 • Gebruik je gevaarlijke stoffen van huishoudelijke aard (chloor, spiritus)? Kijk en lees dan altijd eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je leest dan precies wat de gevaren zijn van de stof en wat je moet doen wanneer je er op een verkeerde manier mee in aanraking bent geweest. 
 • In aanraking geweest met een stof waarvan je niet goed weet wat de gevolgen zijn? Zorg dan dat je zo snel mogelijk de stof van je afspoelt. Gebruik veel en bij voorkeur lauw water. Probeer te voorkomen dat je ook andere lichaamsdelen besmet. 
 • Is een kledingstuk dat je aan hebt met de stof in aanraking geweest? Trek dan zo snel mogelijk dit kledingstuk uit en leg het in een afgesloten zak en anders in een andere ruimte. 
 • Neem contact op met je huisarts en bij ernstige gezondheidsklachten bel dan direct 1-1-2. 

Tips

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

gasafsluiten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat het water, gas of elektriciteit moet worden uitgeschakeld of afgesloten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

noodpakket

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

Vond je deze pagina nuttig?