Overslaan en naar de inhoud gaan
Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms met grote gevolgen. Dat kan ook bij jou thuis gebeuren. Bijvoorbeeld als het fornuis nog open staat of een apparaat voor kortsluiting zorgt. 

Kraan met lopend water

Elektriciteit

Als je een nieuw apparaat koopt, lees dan de gebruiksaanwijzing goed door. Weet waar je op moet letten als je het apparaat gebruikt. Ook heb je misschien nog oude apparaten in huis staan. Als je die verkeerd gebruikt, dan kan dat brand of elektrocutie veroorzaken. Op de website van energieveilig.nl vind je allerlei tips om je apparaten veilig te gebruiken en wat je kan doen als het toch mis gaat.  

Gas

Hangt er een vreemde geur in huis, dan kan er een gaslek zijn. Kijk eerst of het gas van het gasfornuis nog open staat. Controleer ook andere apparaten. Kijk voor meer informatie over gaslekken

Water

Krijg je geen water meer uit de kraan of heb je last van een andere waterstoring? Kijk op de websites van DuneaOasen en Pwn voor meer informatie.

Een brandweerman blust een brandend gebouw

Ventilatie

Is in de buurt van je huis brand, dan geldt vaak het dringende advies om deuren en ramen gesloten te houden. De kans dat giftige stoffen bij jou binnen komen is dan kleiner. 

Zet ook de mechanische ventilatie uit. Dit systeem zorgt ervoor dat de lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. De stekker hiervan zit vaak in de meterkast en kan je daar uitschakelen. Denk bij het sluiten van diverse ventilaties ook aan de afzuigkap en de roosters in douche en toilet. 

Zit je in de auto, zorg dan dat je de motor en ventilatie uit zet. 

Een noodpakket met onder andere een zaklamp, verband, batterijen, lucifers, een fluitje en waxinelichtjes.

Tips

  • Maak een noodpakket. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van water en voedsel dat in het noodpakket zit. 
  • Zorg ervoor dat het noodpakket gemakkelijk mee te pakken is bij nood.
  • Zorg dat het noodpakket in een waterdichte verpakking zit.
  • Gebruik je medicijnen? Zorg dat deze ook in het noodpakket zitten. 
Vond je deze pagina nuttig?