Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Een ongeluk zit in een klein hoekje maar kan soms grote gevolgen hebben bijvoorbeeld als het fornuis nog open staat of een apparaat voor kortsluiting zorgt. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen maar hoe? 

Kraan met lopend water

Elektriciteit

Gebruik elektrische apparaten waarvoor ze zijn bedoeld en lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed door. Op de website van energieveilig.nl vind je allerlei tips om je apparaten veilig te gebruiken en wat je kan doen als het toch mis gaat.  

Gas

Hangt er een vreemde geur in huis, dan kan er een gaslek zijn. Kijk eerst of het gas van het gasfornuis nog open staat. Controleer ook andere apparaten. Kijk voor deze en meer tips op de website van EnergieVeilig

Water

Komt er geen water meer uit de kraan of heb je last van een andere waterstoring? Kijk op de websites van DuneaOasen en Pwn voor meer informatie.

Een brandweerman blust een brandend gebouw

Ventilatie

Is in de buurt van je huis brand? Sluit dan ramen en deuren en zet de mechanische ventilatie uit. Dit systeem zorgt ervoor dat de lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. De stekker hiervan zit vaak in de meterkast en kan je daar uitschakelen. Denk bij het sluiten van diverse ventilaties ook aan de afzuigkap en de roosters in douche en toilet. 

Zit je in de auto, zet dan de motor en ventilatie uit. 

Een noodpakket met onder andere een zaklamp, verband, batterijen, lucifers, een fluitje en waxinelichtjes.

Tips

  • Maak een noodpakket.
  • Stel het noodpakket af op jezelf en denk bijvoorbeeld na over medicijnen die je slikt en allergieën. 
  • Controleer de artikelen uit je noodpakket op houdbaarheidsdatum op een vaste datum. Kies daarvoor bijvoorbeeld de eerste dag van het kwartaal of het moment dat je jouw batterijen voor een rookmelder vervangt. 
  • Leg het pakket op een plek waar je makkelijk bij kunt. 
  • Zorg dat het noodpakket in een waterdichte verpakking zit.
Vond je deze pagina nuttig?