Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
handen wassen epidemie

Shape Ziektegolf en epidemie

Bij een ziektegolf of epidemie zijn veel mensen in korte tijd ziek. Het gaat om verschillende soorten griep, die worden veroorzaakt door verspreiding van virussen. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep, zijn onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen snel. Dit geldt ook voor de 'gewone griep', die wordt veroorzaakt door een gewoon griepvirus. Veel mensen zijn al ziek geweest van dit virus. Zij hebben een natuurlijke weerstand. Hierdoor wordt niet iedereen ziek en kan het virus zich niet snel verspreiden. 

Als een epidemie uitbreekt, dan geeft het Ministerie van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie via landelijke media. De Veiligheidsregio Hollands Midden geeft specifieke informatie voor de regio via Twitter van VRHM en calamiteitenzender Omroep West (89.3 FM).  Kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ziek te worden door griep, kunnen een griepprik krijgen. Lees hierover meer op de website van het RIVM.
 

 

 

 

Een jongen niest in zijn elleboog

Een griepgolf, wat nu?

Het voorkomen van een griepgolf kunnen we niet. Wat je wel kunt doen, is voorkomen dat jouw besmetting wordt doorgegeven.

  • Was je handen regelmatig met zeep: vóór het eten (koken), na het toilet, hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen na het wassen goed af (bij voorkeur) met een papieren wegwerp handdoekje.  
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Gebruik het liefst papieren zakdoeken en gooi deze weg na gebruik. Gebruik een zakdoek maar één keer.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in je woon- en slaapruimtes door ramen open te zetten.

Ben je hulpbehoevend? Bespreek dan met familie, vrienden, buren of huisgenoten hoe ze je kunnen helpen.

Een vrouw zit op de bank met een deken en snuit haar neus in een zakdoek

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • snotteren
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Ze kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen met al hart- en longklachten kunnen door griep meer last van hun klachten krijgen.

Heb je klachten die passen bij griep? Volg dan de algemene adviezen die gelden bij luchtweginfecties

Vrouw draagt een mondkapje

Informatie over COVID-19

Veiligheidsregio Hollands Midden houdt de ontwikkeling met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) nauwlettend in de gaten en volgt de actuele updates en adviezen van het RIVM, GGD en GHOR. Hier vind je meer informatie alle belangrijke updates omtrent COVID-19. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het landelijk publieksinformatienummer: 1400. (08:00 - 20:00 uur).

Ook kun je terecht bij onderstaande websites voor adviezen en meer informatie:

 

 

Tips

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

contact

Blijf in contact

Naast het zorgen voor jezelf, is het belangrijk om in contact te zijn met de hulpdiensten en met mensen in je omgeving. Hoe kun je dat doen? En hoe houden wij jou op de hoogte?

Gerelateerde risico's

Vond je deze pagina nuttig?