Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
co koolmonoxidemelder

☄ Alles over CO (koolmonoxide)

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas en kan zorgen voor lichamelijke klachten. Hoe kun je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen? Hoe herken je de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging? 

Alles over CO

Koolmonoxide, ook wel bekend als CO, is een zeer giftig gas dat kan zorgen voor lichamelijke klachten. Je kunt hoofdpijn krijgen, je ziek voelen, in het ziekenhuis belanden en in het ergste geval overlijden. Je ruikt en proeft het niet, daarom wordt koolmonoxide ook wel een  'sluipmoordenaar' genoemd. Wil je het voorkomen? Lees dan vooral verder.

In Nederland overlijden jaarlijks 10 tot 15 personen door een koolmonoxidevergiftiging en enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen. De oorzaak is vaak een combinatie van een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht

onderhouden gastoestel, openhaard, rookkanaal, geiser of cv-installatie en onvoldoende ventilatie. Koolmonoxide proef en ruik je niet, maar wordt wel 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Het gevolg daarvan is dat vitale organen zoals je hart, lever en hersenen te weinig zuurstof krijgen en dat geeft verschillende gezondheidsklachten. Als er veel koolmonoxide aanwezig is, loop je het gevaar om bewusteloos te raken, blijvende hersenschade te krijgen of zelfs te overlijden. Het is dus ontzettend belangrijk dat je het risico op een koolmonoxidevergiftiging kent en dat je weet hoe je dit kunt voorkomen. 

comelder ophangen

Hoe voorkom ik een CO-vergiftiging?

Koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen. Wil je de kans op een koolmonoxidevergiftiging verkleinen? Lees hier meer informatie over ventileren, controleren en alarmeren.

koolmonoxide symptomen

Hoe herken ik een CO-vergiftiging?

Koolmonoxide, ook wel bekend als CO, is een zeer giftig gas dat kan zorgen voor lichamelijke klachten. Lees hier meer over hoe je een koolmonoxidevergiftiging kan herkennen en wat je dan moet doen. 

kachel binnen co

Veilig en gezond gas besparen

Lees hier hoe je veilig en gezond gas kunt besparen. 

Koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op

Koolmonoxide is een gevaarlijke stof die je niet ruikt, ziet of voelt. Het is een sluipmoordenaar. Door een koolmonoxidemelder op te hangen wordt je tijdig gewaarschuwd als er een te hoge concentratie aanwezig is. 

Vond je deze pagina nuttig?
NeeNee, open formulier om reactie achter te laten