Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
co koolmonoxidemelder

Hoe voorkom ik een CO-vergiftiging?

Wil je de kans op een koolmonoxidevergiftiging verkleinen? Doe dan het volgende: 

1. Ventileer je huis of werkomgeving goed

Zorg voor voldoende zuurstof in je woning. Veel woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er steeds minder zuurstof naar binnen komt door kieren en gaten. Daardoor neemt de kans op koolstofmonoxide toe. Frisse lucht zorgt voor de menging met de giftige lucht, waardoor deze minder giftig wordt.  

Hoe ventileer je je huis?

  • Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje in elke ruimte in je huis.
  • Zorg ervoor dat de afzuigventilator van de keuken en de centrale afzuiging van de keuken, wc en badkamer schoon zijn en dat ze werken. 
  • Als je alle kieren en naden in je huis hebt dichtgeplakt met tochtstrips, zorg dan voor ventilatie via een raam of rooster.
koolmonoxide ventileren

2. Controleer je verwarmingstoestellen

De meeste koolmonoxidevergiftigingen komen door problemen met cv-ketels of geisers, maar ook door een open haard.   

  • Laat je verwarmingstoestel zoals de CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar controleren.  Vaak kun je aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Laat dit altijd uitvoeren door een expert.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar reinigen en vraag of de schoorsteenveger ook meteen de luchtdichtheid van de verbindingen nakijkt. 
  • Is de vlam in je gastoestel (gaskachel, geiser, cv-ketel etc.) geel/oranje? Dat wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is de vlam blauw. Bel een erkend monteur om dit na te kijken.
  • Zitten er sporen van corrosie, roest of roet op het gastoestel? Dan is het gastoestel in een slechte staat en dat gaat vaak samen met een slechte verbranding. Bel een erkend monteur om dit na te kijken.
  • Ruik je een gaslucht? Dan is er vaak iets mis met de installatie. Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 of 1-1-2 bij spoedeisende situaties.
  • Is de aansluiting op het afvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek. Bel een erkend monteur om dit na te kijken.
  • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Bel een erkend monteur om dit na te kijken.
  • Heb je een kolen- of houtkachel? Verwijder dan regelmatig de as. Er wordt niet meer geventileerd wanneer de as tot aan het rooster komt en daardoor is de verbranding niet volledig. Dat geeft een risico op de vorming van koolmonoxide.
koolmonoxide controleer

3. Hang een CO-melder op

Een koolmonoxidemelder kan levens redden. Zorg voor je eigen veiligheid: Koop een koolmonoxidemelder en hang deze op. Doe dit in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel of de openhaard. Als er teveel koolmonoxide vrijkomt in je woning en je hebt geen koolmonoxidemelder, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Meer informatie over het ophangen van een koolmonoxidemelder vind je hier.

comelder ophangen
Vond je deze pagina nuttig?