Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrouw leest op laptop

Voorbereiden op calamiteiten

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over Russische inval in Oekraïne en de oorlog die dat tot gevolg heeft. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit.

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Wij adviseren alle inwoners uit de regio hier kennis van te nemen. Zo bereiden we ons samen voor op rampen en crisis. 

Er gelden momenteel geen extra adviezen vanwege de oorlog in Oekraïne

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. In dat geval is het belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent. Als de sirene gaat bijvoorbeeld, want dat betekent dat er acuut gevaar dreigt. Zorg dat je goed bent voorbereid op eventuele noodsituaties. Daarmee kan je veel problemen zelf voorkomen. Tijdens noodsituatie kan je de overheid helpen door elkaar te helpen en indien van toepassing foto's of filmpjes te maken die autoriteiten een beter beeld geven van de situatie.

De Rijksoverheid houdt er rekening mee dat het conflict in Oekraïne op verschillende manieren de nationale veiligheid van Nederland kan raken. Hierbij valt te denken aan cyberaanvallen, die vitale delen van bestuur, infrastructuur, economie of samenleving kunnen raken. Alle informatie over de Russische inval in Oekraïne staat gebundeld op de website van de Rijksoverheid.  
 

 

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Een hand houdt een doosje lucifers vast

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

Huizen op een rij

Ken je buur(t)

Weet jij wie je moet aanspreken of waarschuwen als er iets aan de hand is? Maak het je gemakkelijk door jouw buurt te kennen. Dit kan een groot verschil maken als er iets aan de hand is. 

Vond je deze pagina nuttig?