Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Huizen op een rij

Ken je buur(t)

Stel er is brand. Jezelf in veiligheid brengen is op dat moment geen probleem, maar wat als er iemand in jouw buurt is die toch hulp nodig heeft. Voordat deze persoon geholpen kan worden moet vaak eerste gewacht worden op de hulp van de brandweer. 

Door elkaar en de buurt te kennen wordt het gemakkelijker om elkaar te waarschuwen en te helpen. Op die manier kan jij jezelf en andere sneller en beter in veiligheid brengen. 

Zorg dat je weet wie je buren zijn

Soms vergeet je het, maar het is belangrijk om eens met je buren te praten. Begin dan ook over veiligheidsmaatregelen, zoals over een rookmelder. Jij hebt deze waarschijnlijk al in je huis gehangen, maar is dit ook het geval bij je buurvrouw van 80? Zorg ervoor dat jouw huis en die van je buren in orde is voor als er zich incidenten voordoen. 

Een ouder persoon is vaker gewond bij een brand in huis. Vaak komt dit doordat een beginnende brand niet of niet snel wordt opgemerkt door deze persoon. Oudere mensen hebben namelijk vaker een verminderde reuk, zicht en gehoor. Ook andere oudere buurtgenoten zijn slecht ter been of hebben minder goed onderhoud aan zijn/haar huis gepleegd. 

Minder goed onderhoud aan huizen kan je herkennen aan verouderde elektrische bedrading, veel spullen op elkaar gestapeld en snel ontvlammende kleding. Dit zijn grote risico's, dus is het extra belangrijk dat het wordt opgemerkt en aangepast. Hieronder staan enkele tips die je op weg kunnen helpen naar een betere brandveiligheid:

  • Wissel telefoonnummers uit met je buren en bespreek wat je moet doen als er iemand in gevaar komt. Ken je buren!
  • Zorg ervoor dat er een vluchtplan is voor minder mobiele mensen.
  • Zorg voor een goede rookmelder bij jou in huis en bij je buren. Is iemand slechthorend of doof, zorg dan voor een rookmelder die geschikt is voor deze mensen. 
  • Er zijn rookmelders die melden wat je moet doen als er iets gebeurt, zogenoemde spraakrookmelders. In sommige gevallen worden deze vergoed door de verzekering. 
  • Ook zijn er rookmelders die afgaan bij jou thuis en bij je buren.
  • Veel mensen hebben al diverse buurtapps geïnstalleerd op hun mobiele telefoon om elkaar te helpen. Heb jij dit al gedaan? Kijk anders eens samen met de buurt naar apps als Whatsapp, Nextdoor en Peerby. 
Vond je deze pagina nuttig?