Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
openhaard

Veilig stoken

Een niet onderhouden schoorsteen of een afwijking in de cv-ketel kan ervoor zorgen dat er een onveilige situatie ontstaat.

Natuurlijk wil je de kans hierop verkleinen, lees hieronder hoe. 

Verklein de kans op een brand in je schoorsteen

Stook jij ook op een veilige manier? Als je veilig stookt neemt de kans op een schoorsteenbrand met 40% af. Lees hieronder hoe je veilig stookt en zo de kans op een brand in de schoorsteen verkleint.

Waarom je schoorsteen laten vegen?

Als je een openhaard, voorzethaard of houtkachel hebt, dan gaat de rook via een rookkanaal naar buiten. Terwijl de rook naar boven stijgt, neemt het ook delen mee die nog niet verbrand zijn. Deze delen vormen uiteindelijk een zeer brandbare, teerachtige laag. Aangezien dit dus brandbaar is, is het belangrijk om je schoorsteen schoon te maken. Doe dit minimaal een keer per jaar door een erkend bedrijf. 

De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen, waardoor alle gevaarlijke deeltjes worden verwijderd. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op losse stukken, scheuren, lekkages en vogelnesten. 

ASPB

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Wij raden iedereen met een kachel aan om een schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. Laat het vegen van je schoorsteen vooral over aan een professionele schoorsteenveger. De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen, waardoor alle gevaarlijke deeltjes worden verwijderd. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op losse stukken, scheuren, lekkages en vogelnesten. Op de website van de ASPB vind je diverse schoorsteenvegers bij jou in de buurt. Deze schoorsteenvegers zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit houdt in dat de vegers gediplomeerd zijn en een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

Hoe kies ik een schoorsteenveger?

Op de website van de ASPB vind je diverse schoorsteenvegers bij jou in de buurt. Deze schoorsteenvegers zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit houdt in dat de vegers gediplomeerd zijn en een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. 

Veilig stoken volgens de zwitserse methode

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen.

Ga als volgt te werk:

 1. Open de luchttoevoer van je kachel.
 2. Leg in de lengterichting grote blokken hout
 3. Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte
 4. Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik
 5. Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik
 6. Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik
 7. Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen
 8. Dek de stapel af met wat sprokkelhout
 9. Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken
schoorsteen vegen

Overige tips om veilig te stoken

 • Stook niet bij mistig of windstil weer, kijk op https://stookalert.nl/ of er in je woonplaats veilig gestookt kan worden.
 • Stook volgens de Zwitserse methode.
 • Stook alleen met onbehandeld en droog hout.
 • Maak het vuur aan met kleine houtjes of aanmaakblokjes.
 • Zorg voor genoeg frisse lucht (ventilatie) in de ruimte waar je aan het stoken bent.
 • Laat je schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger.
 • Zorg voor een emmer zand naast de kachel, want blus vuur in je kachel nooit met water.
 • Zorg voor een goede afstemming tussen luchtafvoer en kachel.
 • Zorg voor een goed verhouding tussen kachel en de verwarmde ruimte.
 • Hang een rookmelder en een koolmonixidemelder op die een beginnende schoorsteenbrand vroegtijdig signaleren.

Centrale verwarmingssysteem (cv-ketel)

Controleer een verbrandingstoestel zoals de kachel, geiser, cv- of combiketel. 

 • Laat jouw verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerde vakman. Vaak kun je aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Laat het werk uitvoeren door een vakbekwame, gecertificeerde monteur. Hierover kun je navraag doen bij Techniek Nederland.
 • Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een gecertificeerde vakman.
 • Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
 • Een geeloranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een gecertificeerde installateur bij een geeloranje vlam.
 • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een gecertificeerde vakman.

Ventileer goed

Een goede ventilatie is van groot belang voor de gezondheid van jou en je huisgenoten. Dat betekent niet dat je alle ramen wagenwijd moet openzetten. Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of kiepramen volstaat. Wil je meer weten over goed ventileren, neem dan contact op met de GGD in jouw regio.

Plaats een werkend koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op. Deze waarschuwt je als er koolmonoxide in je huis vrijkomt. kijk voor meer informatie ook op CO-Melders redden levens! en doe de CO-wijzer

Vond je deze pagina nuttig?