Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Vuurwerk

Vuurwerkverbod

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen nog steeds heel erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de brandweer en handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2021-2022 wederom geen vuurwerk mag worden verkocht en afgestoken.

Jaarlijks wordt er bij de nieuwjaarsviering een extra beroep gedaan op de zorg. Dat wil het kabinet dit jaar voorkomen vanwege de enorme druk op de zorgprofessionals als gevolg van COVID-19. Vorig jaar droeg het vuurwerkverbod bij aan aanzienlijk minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en minder spoedoperaties.

Tijdens de jaarwisseling van 2019 was er sprake van circa 1.300 vuurwerkslachtoffers (385 op de spoedeisende hulp, 900 bij huisartsenposten), terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400 (108 op de spoedeisende hulp, naar schatting 275 bij huisartsenposten).

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Door nog een jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, en handhaving.

Veilig vuurwerk afsteken, voorkom ongelukken!

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag u wel klein vuurwerk afsteken. Het fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk), zoals sterretjes, fonteinen en knalerwten. Dit type vuurwerk mag iedereen ouder dan 12 jaar afsteken en mag het gehele jaar verkocht worden. Omdat dit type vuurwerk een leeftijdsgrens van 12 jaar kent, wordt het daarom onterecht ook wel kindervuurwerk genoemd. Dit type vuurwerk is het minst gevaarlijk, maar toch gebeuren er alsnog regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Steek vuurwerk daarom altijd op een veilige manier af. Draag bijvoorbeeld een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. 

Ga naar: 4vuurwerkveilig voor meer informatie over veilig vuurwerk afsteken. 

Sterretjes afsteken

Wat betekent dit voor vuurwerkverkopers?

De vuurwerksector krijgt net als vorig jaar een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Ook worden verkopers gecompenseerd voor gederfde inkomsten. De exacte compensatie maatregelen worden nog nader uitgewerkt door het ministerie van Economische Zaken. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen. Veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting net als vorig jaar voldoende ruimte voor opslag. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1-categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Kan vuurwerk zomaar worden verboden?

Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over vuurwerk. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Pyrorichtlijn. Hierin is onder andere een indeling in diverse categorieën vuurwerk opgenomen. Er bestaan 4 categorieën, van eenvoudig vuurwerk in categorie F1 (fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en fonteinen) tot aan zwaar professioneel vuurwerk in categorie F4.  

Lidstaten van de Europese Unie mogen vanwege de openbare orde, gezondheid of veiligheid het afsteken en de verkoop van vuurwerk verbieden voor de categorieën vuurwerk F2 en F3. De categorie F4 vuurwerk is alleen voor professionals toegestaan. Het afsteken of verkopen van F1 vuurwerk kan niet worden verboden. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt dus niet voor het fop- en schertsvuurwerk.

Vond je deze pagina nuttig?