Veelgestelde vragen COVID-19
Alle veelgestelde vragen over het Coronavirus, COVID-19, staan op deze pagina genoteerd.
De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen.
Kijk voor meer informatie en een overzicht van de maatregelen op de website van de Rijksoverheid.
Vanaf maandag 8 februari 2021 gaan alle basisscholen weer open. De kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar gaat ook vanaf 8 februari weer open. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.
Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het VO onder voorwaarden minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt vooralsnog 1 dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten.
Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo.
Voor meer informatie, kijk op de website van de Rijksoverheid.
In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.
U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:
- Bij een calamiteit.
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
- Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben.
Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien.
De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot maandag 15 maart 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.
Meer informatie over de avondklok vindt u op de website van de rijksoverheid.
Na een besmetting met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt, zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek. In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:
- Bij klachten die passen bij corona.
- Na een positieve coronatest.
- Een huisgenoot heeft naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid. Behalve als het gaat om een klein kind (t/m groep 2 van de basisschool), dan hoeft alleen het kind zelf thuis te blijven.
- Een huisgenoot heeft corona.
- U bent een nauw contact van iemand met corona. Nauwe contacten zijn minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter bij elkaar in de buurt geweest.
- Bij aankomst in Nederland uit een land waarbij in het reisadvies thuisquarantaine bij terugkomst staat.
- Na een melding via de app CoronaMelder.
Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. Thuisblijven hoeft dan niet meer met uitzondering van:
- Iedereen die terugkomt in Nederland uit een risicogebied met veel corona (oranje reisadvies).
- Iemand in huis coronaklachten én koorts of benauwdheid heeft en de huisgenoot nog geen testuitslag heeft. Thuisblijven hoeft niet als een klein kind in huis (t/m groep 2 van de basisschool) die klachten heeft.
- Wanneer een huisgenoot of nauw contact corona heeft of u een melding kreeg in de CoronaMelder app en bent op basis daarvan getest zonder klachten, hoort u bij de testuitslag u of u uit quarantaine kunt.
Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag. Opnieuw klachten die lijken op corona of worden de klachten erger? Blijf dan thuis en doe opnieuw een test of bel de huisarts.
Ja, u moet thuisblijven - dus niet naar school, werk of de winkel - vanaf het moment dat de klachten optreden tot de uitslag bekend is. Geen enkeIe huisgenoot mag bezoek ontvangen. Blijf ook binnen als de klachten eerder weg zijn dan de uitslag er is.
Heeft u naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan moeten alle huisgenoten ook thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.
Veel besmettingen vinden plaats achter de voordeur, bijvoorbeeld op verjaardagen of in vriendengroepen.
- Voor de thuissituatie geldt het dringende advies het maximale aantal bezoekers te beperken tot 1 per dag (exclusief kinderen tot 13 jaar).
- Neem de regels die gelden voor thuisquarantaine strikt in acht.
- Blijf thuis bij klachten, ontvang geen bezoek en laat u testen. Terwijl u wacht op de uitslag blijft u thuis.
Het dringende advies is: Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Het is nog mogelijk om een hotel te boeken, maar het hotel mag aan de gasten geen maaltijden meer serveren. Ook geen roomservice.
Het dringend advies is: werk thuis tenzij het echt niet anders kan.
- Als thuiswerken niet mogelijk is, spreiden werkgevers de werktijden.
- Vermijd de spits.
- Een instelling of bedrijf kan 14 dagen gesloten worden wanneer de GGD heeft geconstateerd bij bron- en contactonderzoek dat de besmetting hier heeft plaatsgevonden.
- Ook in werksituaties zijn de regels over vaste zitplaatsen en de 1,5 meter van toepassing voor zover dat bij de uitoefening van de werkzaamheden mogelijk is.
Een gezelschap is een groep mensen die samen ergens aan deelnemen of die zich samen ergens ophouden. Als daar zich mensen (spontaan) bij aansluiten, dan horen zij ook bij het gezelschap. Mensen moeten in gezelschappen altijd 1,5 meter afstand houden, behalve als zij één huishouden zijn. Voor het aantal personen uit eenzelfde huishouden geldt geen maximum.
Binnen:
- Thuis of in de tuin maximaal 1 persoon per dag (exclusief kinderen tot 13 jaar).
- Een ruimte is een ruimte met vier muren en een toegangsdeur.
- Voor een binnenruimte geldt een maximum van 30 personen.
- Ook in werksituaties zijn de regels over vaste zitplaatsen en de 1,5 meter van toepassing voor zover dat bij de uitoefening van de werkzaamheden mogelijk is.
- De overheid mag volgens de wet de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging niet beperken. Dat betekent dat de overheid de maatregel van maximaal 30 personen in een binnenruimte niet kan opleggen voor religieuze bijeenkomsten. De minister van Justitie & Veiligheid en religieuze organisaties hebben het volgende afgesproken: In kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis zijn zoveel mogelijk maximaal 30 personen aanwezig (exclusief betrokkenen bij de dienst).
- Binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers, zoals winkels in de detailhandel, musea en sportscholen, sluiten per 15 december 2020 de deuren voor bezoek.
Buiten:
- Buiten de eigen woning geldt een maximum van 2 personen of het eigen huishouden (kinderen tot 13 jaar tellen hierbij niet mee).
- Bij de huwelijksvoltrekking geldt een maximum van 30 gasten (inclusief kinderen en exclusief personeel).
- De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
- Ná de huwelijksvoltrekking geldt buiten een maximum van 2 personen.
- Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca.
- De huwelijksvoltrekking is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
- Bij de uitvaartplechtigheden geldt een maximum van 50 gasten (inclusief kinderen en exclusief personeel). Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden.
- In binnenruimtes waar mensen vooral op één plaats zijn, heeft iedereen een vaste zitplaats zonder roulatie.
Condoleance:
- Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven voor de plechtigheid.
De meeste evenementen zijn verboden. Er zijn een aantal uitzonderingen:
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties;
- Warenmarkten voor eerste levensbehoeften.
Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn per 15 december 00.00 uur gesloten. De complete lijst is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Overnachten is nog wel toegestaan in hotels, maar aan de gasten mogen geen maaltijden geserveerd worden. Ook geen roomservice.
- Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn sinds half oktober gesloten. Er zijn enkele uitzonderingen:
- uitvaartcentra;
- eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
- eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
- bedrijfskantines;
- luchthavens voorbij de security check.
- Voor zalencentra en feestlocaties gelden dezelfde regels als voor de horeca. Deze zijn dus gesloten.
- Overnachten is nog wel toegestaan in hotels, maar aan de gasten mogen geen maaltijden geserveerd worden. Ook geen roomservice.
- Eet- en drinkgelegenheden zijn open voor afhaal tot uiterlijk 01:00 uur ’s nachts en vanaf 07:00 uur ’s morgens. Zij verkopen of bezorgen na 20:00 uur geen alcohol meer.
- Het is niet toegestaan na 20:00 uur alcohol te nuttigen of voor handen te hebben in de openbare ruimte. Een persoon die alcohol koopt en naar huis gaat, moet zorgen dat hij voor 20:00 thuis is.
Informeer bij het verpleeghuis of de zorginstelling waar u op bezoek wilt gaan voor alle informatie over de regels voor bezoek.
Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn met ingang van 3 maart weer toegestaan. Denk aan kappers, masseurs en rij-instructeurs.
- Zowel dienstverlener als klant dragen een mondkapje.
- Als aanvullende voorwaarde geldt dat personen hebben gereserveerd en dat een gezondheidscheck plaatsvindt.
- Het is bij contactberoepen verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
- Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast zich niet wil registreren is dat geen reden om toegang te weigeren.
- Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.
- Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan. Bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.
Rijlessen en rijexamens van het CBR voor auto’s, bussen en vrachtwagens zijn tot en met 2 maart 2021 niet mogelijk. Het kabinet heeft het plan om vanaf 3 maart contactberoepen toe te staan. Dit betekent dat alle rijlessen door rijscholen en praktijkexamens door het CBR vanaf dan weer mogelijk zijn.
Onder andere supermarkten, groentewinkels, drogisterijen en tankstations blijven open.
Bekijk hier de lijst met uitzonderingen voor de detailhandel (winkels die open mogen blijven).
Er geldt een verbod op het verkopen en bezorgen van alcoholische dranken tussen 20:00 en 07:00 uur.
Alle niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 februari 2021 alleen open voor afhaal. Afhalen mag alleen buiten de winkel en binnen een afgesproken tijdslot. Op deze manier zorgen we dat de klanten worden gespreid over de dag en er geen wachtrijen ontstaan.
Meer informatie over corona en winkelen, vindt u op de website van de Rijksoverheid.
- Buiten mag door volwassenen maximaal met twee personen gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden.
- In een binnenruimte is sporten niet toegestaan.
- Groepslessen buiten zijn niet toegestaan..
- Er worden geen wedstrijden gespeeld.
- Voor topsporters gelden uitzonderingen.
- Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis. Het kabinet is voornemens om vanaf 3 maart deze uitzondering te verruimen. Jongeren van 18 tot en met 26 jaar mogen dan onder dezelfde voorwaarden ook sporten, echter alleen bij sportaccommodaties.
- Publiek bij sport is niet toegestaan.
- Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Zwembaden zijn gesloten. Hierdoor kan er ook geen zwemles plaatsvinden
Met mensen in de auto uit een ander huishouden? Dan mogen er, behalve de bestuurder, maximaal 2 personen in de auto zitten. Dit maximum geldt niet als u met huisgenoten in de auto zit.
- Wel een mondkapje: u zit met mensen in de auto die niet uw huisgenoten zijn.
- Geen mondkapje: u zit in de auto met huisgenoten.
Kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.
Het advies is: blijf zo veel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen. Dan verspreidt het virus zich minder snel. Breng het dus niet naar andere plekken.
Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen. Reizen met bus, tram, trein of metro? Dan gelden de volgende maatregelen (ook op veerdiensten):
- Vermijd drukte op en rond stations en haltes.
- Reis buiten de spits.
- Volg de basisregels die voor iedereen gelden. Handen wassen voor en na de reis.
- Houd 1,5 meter afstand:
- houd op een roltrap 4 treden afstand van andere reizigers en
- stap met maximaal 2 mensen in de lift.
- Het is verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dit geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder. Ook in de stationshal, op de perrons en bij haltes.
- Raadpleeg de informatieborden in het OV, op perrons en bij haltes. Hierop staan de regels waar iedereen zich aan moet houden.
- De regels gelden ook voor veerdiensten.
Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze plicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder in alle openbare, overdekte ruimten (bijvoorbeeld in de supermarkt, het openbaar vervoer en het gemeentehuis). Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.
Vanaf dinsdag 1 december 2020 geldt een mondkapjesplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het gaat hierbij om een mondkapje voor publiek gebruik of een zelfgemaakt mondkapje. Een medisch mondmasker is niet nodig.
Iedereen met klachten die op corona kunnen wijzen, blijft thuis en laat zich testen. Bij de GGD kan dit gratis.
Het is belangrijk dat u in de volgende situaties thuisblijft en u laat testen om het risico op verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken:
- Bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verlies van reuk- of smaakvermogen of verhoging tot 38 graden Celsius.
- (Ook) koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Wie 24 uur lang geen klachten heeft, mag weer naar buiten.
- Iedereen met klachten kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. De GGD Hollands Midden heeft voldoende capaciteit om iedereen met klachten zo vaak als nodig gratis te testen. Dus ook bij lichte of milde klachten. Alleen zo weet u zeker of u coronavrij bent. Neem hierin uw verantwoordelijkheid zodat ook uw familieleden, vrienden of collega’s niet ongemerkt besmet worden.
Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding staan vermeld op de website van het RIVM.
GGD Hollands Midden houdt op www.eengezonderhollandsmidden.nl de meest actuele cijfers per gemeente bij. De GGD Hollands Midden monitort bevestigde besmettingen, positief en negatief geteste personen, ziekenhuisopnamen en overleden personen die bevestigd besmet waren. Dit kan een vertekend beeld geven, omdat het alleen over geteste personen gaat. Het werkelijke aantal besmette personen en overledenen aan het coronavirus ligt hoger dan de aantallen die genoemd worden op de website.
De voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden heeft besloten met ingang van 1 december 2020 de 18e Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Hollands Midden van 19 november 2020 in te trekken. Op 1 december treedt de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) in werking. Deze wet heeft als doel om de coronamaatregelen een wettelijke basis te bieden en deze democratisch te verankeren. In de tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (een invulling van de Twm) zijn de maatregelen overgenomen, zoals de maximale groepsgrootte en het houden van 1,5 meter afstand, die eerder in regionale noodverordeningen werden vastgelegd.
Met de invoering van de wet is het niet meer nodig dat er regionale noodverordeningen zijn; daarom heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden de noodverordening ingetrokken. Met de intrekking van de noodverordening komen ook alle op de noodverordening gebaseerde besluiten, zoals aanwijsbesluiten om gebieden in verband met drukte snel af te kunnen sluiten, te vervallen.
Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. Als er een goed werkend en veilig vaccin beschikbaar is, wordt er begin 2021 gestart met de vaccinatie. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.