Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee personen videobellen met elkaar via een laptop

Blijf in contact

Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de verschillende partijen die zorgen voor jouw en andermans veiligheid. In deze plannen staan diverse afspraken, waaronder hoe incidenten bestreden kunnen en moeten worden. Op die manier wordt de veiligheid gewaarborgd. 

Voor jou is het belangrijk om met ons in contact te komen. Op die manier ben je van alle mogelijke risico's en de bijbehorende maatregelen op de hoogte. Je weet precies hoe de situaties zijn en wat jij moet doen om jezelf en andere in veiligheid te brengen. Onderstaand staan alle mogelijke manieren om met ons in contact te komen beschreven. Lees het zorgvuldig door.

Mocht er een moment zijn dat je geen internet hebt en daardoor ons niet kunt bereiken, wijdt je dan tot het gemeentehuis of een hulpdienst (brandweerkazerne) in de buurt. 

Communiceer met je omgeving

Middels buurtapps, zoals Peerby of Nextdoor, kan jij in contact komen met de buurt waar in je woont. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kan je via die apps gemakkelijk en snel communiceren. Natuurlijk is WhatsApp ook een hele goede optie. Het is erg belangrijk om verbinding met elkaar te hebben zodat je, wanneer nodig, elkaar kunt helpen. 

Het geeft veel voordelen, want je wordt op tijd gewaarschuwd voor mogelijke gevaren of andersom. Ook kun je op voorhand al mensen inlichten, bijvoorbeeld als je slecht ter been bent.

Noodnummer 112 daar red je levens mee

Alarmnummer 112

Ben je getuige van een misdrijf, heb jij of iemand anders spoedeisende hulp nodig of zie je een brand? Dan is het belangrijk om snel te handelen en te bellen met 1-1-2. Dit is het nummer dat er voor zorgt dat er hulp wordt gestuurd naar de plek waar jij een melding over maakt. Denk hierbij aan inbraken, brand of verkeersongelukken. 

Het nummer 1-1-2 is altijd bereikbaar, ook op het moment dat het lijkt dat je geen bereik hebt, geen beltegoed hebt of als er geen simkaart is geplaatst in de telefoon. Daarnaast kan je het nummer in alle EU-Lidstaten gebruiken. Stel dat je op vakantie bent in Frankrijk en je hebt een ongeluk, ook dan kan je 1-1-2 bellen. Mogelijk dat je, als je in het buitenland bent en belt, een Engelstalige hulpverlener aan de telefoon krijgt. Let op, SMS'en naar 1-1-2 is niet mogelijk. 

Is de situatie niet spoedeisend? Bel dan direct met de politie via 0900-8844 of met de brandweer via 088 246 5000. Alle informatie over het alarmnummer 1-1-2 vind je op de website van de Rijksoverheid.

NL-Alert direct informatie bij een noodsituatie

NL - Alert

Je krijgt op je mobiele telefoon een NL-Alert als er een dreigende situatie zich voordoet. Een NL-Alert is een bericht met informatie over de situatie. Wil je het bericht ontvangen, dan moet je mobiel goed ingesteld staan. Controleren of je mobiel goed ingesteld staat kan op www.crisis.nl/nl-alert

Man in de meldkamer

Hollands Midden Veilig

Alle actuele informatie bij een incident kan je vinden op de site van Hollands Midden Veilig. Natuurlijk kan je ook informatie vinden op Twitter en Facebook

Bij noodsituaties op landelijk niveau kan je kijken op www.crisis.nl.

Logo Omroep West

Omroep West

Zorg ervoor dat je precies weet hoe je via televisie en radio de regionale zenders kan bekijken en beluisteren. Bij een (groot) incident worden deze kanalen gebruikt om officiële overheidsinformatie met jou te delen. 

Voor de regio Hollands Midden is Omroep West de regionale rampenzender.

Vond je deze pagina nuttig?