Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Industriebrand Ter Aar

vrijdag 09 juni 2023 om 21:33:34
Shape Created with Sketch.
Brand
Grip 1
Gesloten
Laatst bijgewerkt: 25 juli 2023 om 09:25

Gisteravond, 9 juni, is een zeer grote brand in Ter Aar ontstaan. Meer informatie vindt u op hollandsmiddenveilig.nl. Heeft u dringende vragen over de brand dan kunt u contact opnemen met de gemeente Nieuwkoop via 0172-521100. Ook pers kan contact opnemen via 0172-521100. 

Blussen gaat nog enige tijd door. 16:07

Ter Aar- Hertog van Beierenstraat: Er blijven nog eenheden ter plaatse voor het nablussen. Dit gaat zeker nog enige tijd duren. Verdere berichtgeving gaat via www.Nieuwkoop.nl Einde berichtgeving.

Ramen en deuren weer open. 14:23

Ter Aar- Hertog van Beijerenstraat: Uw mag ramen en deuren mogen weer open. De rook is afgenomen. Wij danken u voor het opvolgen van het advies.

Kraan ingezet 10:02

Ter Aar- Hertig van Beierenstraat: Er wordt een kraan ingezet om beter bij de vuurhaard te komen en af te blussen. Hierbij kan weer rook vrij komen. Heeft u last van de rook, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Telefonische bereikbaarheid 09:59

Heeft u dringende vragen over de brand dan kunt u contact opnemen met de gemeente Nieuwkoop via 0172-521100. Ook pers kan contact opnemen via 0172-521100. 

Eindbericht NL-Alert 09:00

Ter Aar- Hertog van Beierenstraat: Er is een eindbericht verzonden van het NL-Alert, waarin we actief verwijzen naar www.hollandsmiddenveilig.nl

Stankoverlast en afsluiting deel industrieterrein 07:59

Ter Aar: H. Beierenstraat: stankoverlast blijft nog even aanhouden, dit kan ook tot ver buiten Ter Aar worden geroken. Als u last hiervan hebt kunt u het beste binnen blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Een groot gedeelte van het industrieterrein blijft voorlopig nog afgesloten. 

Brandmeester 06:36

Ter Aar: H. Beierenstraat: we zijn met de inzet van een crashtender deze brand meester. De hoeveelheid schuim heeft de brand bijna uit gemaakt en de rook is ook afgenomen. Meer informatie volgt. 

Blijf nog steeds uit de rook 03:23

Ter Aar: H. Beierenstraat de bluswerkzaamheden zullen nog de gehele nacht en ochtend duren. Dit geeft nog steeds veel rookoverlast. We blijven oproepen om uw ramen en deuren gesloten te houden. Meer informatie volgt. 

Brand nog niet onder controle 00:48

Op dit moment is de brand in Ter Aar nog niet onder controle. Overlast door de rook blijft voorlopig nog aanhouden.

Deeltjes zonnepanelen - niet giftig, wel scherp 00:02

Bij de zeer grote brand in Ter Aar zijn ook zonnepanelen betrokken. Het kan zijn dat er scherpe deeltjes uit de lucht vallen. Deze zijn niet giftig, maar wel scherp. U kunt deze zelf voorzichtig opruimen. Raak daarbij de deeltjes niet aan.

NL-Alert verzonden 23:29

Er is een NL-Alert verzonden. Blijf uit de rook, ga naar binnen. Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit. De rook verspreid zich over een groot gebied. Nadere informatie en updates zijn hier te vinden. 

Kom niet naar de locatie 23:13

Oproep aan omstanders - kom niet naar de locatie, geef de hulpdiensten de ruimte die zij nodig hebben. Er is veel rookontwikkeling.

Belemmer de hulpdiensten niet 22:24

Ter Aar- Hertog van Beijerenstraat: wij verzoeken iedereen om naar binnen te gaan en hulpdiensten de ruimte te geven.

Explosies te horen 22:21

Ter Aar- Hertog van Beijerenstraat: Er zijn veel explosies te horen deze zijn van gasflessen op de heftrucks. De brand is overgeslagen naar meerdere bedrijfspanden.

Sluit ramen en deuren 21:59

Bij de brand aan de Hertog van Beijerenstraat in ter Aar komt veel rook vrij. Sluit daarom ramen en deuren en blijf uit de rook. 

map

Blijf weg uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.

Scherven (van zonnepanelen) gevonden?

De restanten van (on)verbrande zonnepanelen kunnen scherp zijn en daardoor schadelijk zijn voor bijvoorbeeld spelende kinderen en grazende dieren. Voorkom snijwonden bij het opruimen van scherven door handschoenen te dragen.

Roet aangetroffen?

Vermijd contact met roetdeeltjes. Na aanraking handen wassen met water en zeep; Bekijk speelplekken en schoolpleinen goed of er brokstukken en roet aanwezig zijn. Roetneerslag op speeltoestellen kan – met handschoenen- met warm water en zeep worden verwijderd. Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen voor schoon zand. Zichtbare roetdeeltjes op auto’s, tuinmeubels, speeltoestellen etc. kunnen worden afgewassen met warm water en zeep. Moestuin: Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. Wij raden aan om groenten en fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn uit voorzorg te schillen of te pellen of te wassen. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen worden gegeten. Houd honden bij het uitlaten zoveel mogelijk weg van brokstukken en roetdeeltjes.

Brokstukken of brandresten gevonden?

Voorkom contact met roet of brokstukken.Toch roet of brokstukken aangeraakt? Was je handen. Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en weg te gooien bij het restafval. Was daarna je handen. Neergeslagen roet komt vooral binnen door hand-mond-contact via vieze handen, roetaanslag op speeltoestellen en het eten van groenten waarop roet aanwezig is. Was daarom handen én groenten goed.

Samenredzaamheid bij brand

Niet iedereen is zelf in staat om zichzelf snel in veiligheid te brengen. Bijvoorbeeld omdat ze niet hebben gehoord of gelezen dat er een incident is in hun buurt. Of omdat ze niet zo goed ter been zijn en niet makkelijk weg kunnen. Help jij mee om hen te helpen? Vraag even in je omgeving na of iemand hulp nodig heeft en check of de buren van de situatie op de hoogte zijn.

Veel gestelde vragen

Brand Ter Aar

Veel rookontwikkeling

Glasdeeltjes

Nl Alert

Vond je deze pagina nuttig?
NeeNee, open formulier om reactie achter te laten