Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit

Lees op deze pagina alles over cybercriminaliteit en wat je kunt doen om geen slachtoffer te worden van een hacker. 

Cybercriminaliteit betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercrime. Cybercriminaliteit bestaat uit misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Lees op deze pagina alles over de verschillende vormen van cybercriminaliteit, wat de overheid doet om dit tegen te gaan en wat jij kunt doen om jezelf te beschermen.

 

Omdat ons leven zich meer en meer online afspeelt, neemt ook de kans op cybercriminaliteit toe. Het kan gaan om een vervelend computervirus, diefstal van geld via Whatsapp of diefstal van persoonsgegevens, bijvoorbeeld via phishingmails. Er kan ook een grote cyberaanval plaatsvinden: een digitale aanval op het financiële systeem (de banken), op de energievoorzieningen of op andere belangrijke systemen in ons land. Zo’n aanval kan grote gevolgen hebben voor het openbare leven in Nederland.  

Tips

server

Wat doet de overheid om cybercriminaliteit te voorkomen?

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationale Politie leveren een bijdrage aan de digitale veiligheid in Nederland.

cybercrime

Maatregelen om cybercriminaliteit tegen te gaan

Cybercriminaliteit is niet altijd te voorkomen, maar je kan wel een aantal maatregelen nemen om het tegen te gaan: 

hacken cyber

Veelvoorkomende vormen van cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Zorg ervoor dat je de veelvoorkomende vormen herkent en dat je er geen slachtoffer van wordt.

Gerelateerde risico's

Vond je deze pagina nuttig?