Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
openhaard

Veilig stoken

Iedereen wil de winter veilig doorkomen met een lage gasrekening. Je wilt er warm bij zitten. Sommige mensen gebruiken daarom een houtkachel. Met deze simpele stappen verklein je de kans op een brand.

Verklein de kans op een brand in je schoorsteen

Stook jij ook op een veilige manier? Als je veilig stookt volgens de Zwitserse methode neemt de kans op een schoorsteenbrand met 40% af. Deze methode is veiliger, maar het hout warmt ook langzaam op en brandt hierdoor langer. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu. Lees hieronder hoe je veilig stookt en zo de kans op een brand in de schoorsteen verkleint.

Veilig stoken volgens de Zwitserse methode

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen. Dat kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Het hout warmt langzaam op, het brandt hierdoor langer. Het vuur is meer gecontroleerd en veiliger. Het is ook beter voor het milieu.

Ga als volgt te werk:

  1. Gebruik droog en schoon hout. Het vochtpercentage van het hout moet tussen de 15 en 20% liggen. Dit hout koop je bij de bouwmarkt. Je kunt ook zelf het vochtpercentage meten met behulp van een houtvochtmeter. Online te koop voor ongeveer 10 euro.
  2. Open de luchttoevoer van je kachel helemaal.
  3. Stapel de stukken hout gekruist, van dik naar dun.
  4. Hier bovenop stapel je gekruist nog wat aanmaakhoutjes van ongeveer drie centimeter dik.
  5. In kleinere haarden leg je alle stukken in de lengte, maar altijd met ruimte ertussen, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan.
  6. Helemaal bovenop leg je het aanmaakblokje en nog wat sprokkelhout.
  7. Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brandt van boven naar onder.
  8. De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam op en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.
  9. Als het vuur goed brandt kan de luchttoevoer een klein beetje teruggezet worden (driekwart open).
  10. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kan de luchttoevoer dicht.
zwitserse methode.jpg

Veeg je schoorsteen

Als je een openhaard, voorzethaard of houtkachel hebt, dan gaat de rook via een rookkanaal naar buiten. Terwijl de rook naar boven stijgt, neemt het ook delen mee die nog niet verbrand zijn. Deze delen vormen uiteindelijk een brandbare, teerachtige laag. Aangezien dit brandbaar is, is het belangrijk om je schoorsteen schoon te maken. Doe dit minimaal een keer per jaar door een erkend bedrijf. 

De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen, waardoor alle gevaarlijke deeltjes worden verwijderd. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op losse stukken, scheuren, lekkages en vogelnesten. 

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Wij raden iedereen met een kachel aan om een schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. Laat het vegen van je schoorsteen vooral over aan een professionele schoorsteenveger. De schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen, waardoor alle gevaarlijke deeltjes worden verwijderd. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op losse stukken, scheuren, lekkages en vogelnesten. Op de website van de ASPB vind je diverse schoorsteenvegers bij jou in de buurt. Deze schoorsteenvegers zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit houdt in dat de vegers gediplomeerd zijn en een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

ASPB

Tips om gezond te stoken

Bij stoken komen gassen vrij, in en buiten de woning. Je wilt natuurlijk zo gezond mogelijk stoken en overlast voor je buren zoveel mogelijk voorkomen.
Kijk op GGD Leefomgeving/ houtrook en gezondheid voor tips.

Overige tips om veilig te stoken

  • Zet een emmer zand naast de kachel om een eventuele kachelbrand te blussen. Dit kun je namelijk niet blussen met water.
  • Hang een rookmelder op, die een beginnende schoorsteenbrand vroegtijdig signaleert.
  • Hang een koolmonoxidemelder op, deze waarschuwt je voor koolmonoxide en zo voorkom je een CO-vergiftiging.
  • Stook niet als het mistig is.
  • Stook alleen als er wind staat, kijk op stookwijzer.nu of er in je woonplaats veilig gestookt kan worden.
  • Zorg voor genoeg frisse lucht (ventilatie) in de ruimte waar je aan het stoken bent.

Centrale verwarmingssysteem (cv-ketel)

Controleer een verbrandingstoestel zoals de kachel, geiser, cv- of combiketel. 

  • Laat jouw verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerde vakman. Vaak kun je aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Laat het werk uitvoeren door een vakbekwame, gecertificeerde monteur. Hierover kun je navraag doen bij Techniek Nederland.
  • Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een gecertificeerde vakman.
  • Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
  • Een geeloranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een gecertificeerde installateur bij een geeloranje vlam.
  • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een gecertificeerde vakman.

Ventileer goed

Een goede ventilatie is van groot belang voor de gezondheid van jou en jouw huisgenoten. Het gedeeltelijk openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of kiepramen is voldoende. Wil je meer weten over goed ventileren, neem dan contact op met de GGD.

Plaats een werkend koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op. Deze waarschuwt je als er koolmonoxide in je huis vrijkomt. kijk voor meer informatie ook op CO-Melders redden levens! en doe de CO-wijzer

Vond je deze pagina nuttig?