Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeer grote brand GRIP 1 in Lekkerkerk

zondag 30 mei 2021 om 06:44:18
Shape Created with Sketch.
Brand
Gesloten
Laatst bijgewerkt: 14 juni 2021 om 12:50

Lekkerkerk - Brand in Houthandel

Vanmorgen vroeg is de brandweer van Hollands Midden gealarmeerd voor een brand in een houthandel binnen een bedrijfsverzamelgebouw. De brandweer heeft direct opgeschaald om ter plaatste voldoende slagkracht te hebben om de brand te kunnen bestrijden.

De brand onder controle en wordt nageblust. Hierbij kan hinderlijke rook vrijkomen. De gemeente heeft een brief verspreid met informatie voor omwonenden. De brief kunt u hier downloaden en lezen. Ondernemers wiens pand betrokken is bij de brand zijn vanmiddag aanwezig geweest voor een besloten informatiebijeenkomst.

Brand is uit 07:45

We zijn tot vanmorgen ongeveer 06:30 nog bezig geweest met nablussen van de brand in Lekkerkerk. Inmiddels is het pand overgedragen aan de eigenaar(s). Voor meer info over de afhandeling zie de website van de gemeente Krimpenerwaard.

Nablussen gaat nog steeds door 18:27

In Lekkerkerk wordt nog steeds hard gewerkt bij het nablussen, waarbij ook een kraan ingezet wordt om gericht te slopen. Voorlopig zijn we hier nog bezig, en de verkeershinder door slangen over de weg houdt dus ook voorlopig nog aan.

Ondernemersbijeenkomst betrokkenen 15:43

Ondernemers wiens pand betrokken is bij de brand in Lekkerkerk zijn om 16:00 welkom op het gemeentehuis voor een informatiebijeenkomst. De brand zelf wordt nu nageblust, waarbij nog rook kan vrijkomen. 

Sein brand meester gegeven 13:29

In Lekkerkerk is het sein brand meester inmiddels gegeven. Wel zijn we nog steeds - en waarschijnlijk nog lang - aan het nablussen, waarbij ook nog steeds enige rook vrijkomt.

Besloten bijeenkomst voor direct betrokken ondernemers 13:23

Vanmiddag organiseren Stichting Salvage en de gemeente Krimpenerwaard een besloten informatiebijeenkomst voor de ondernemers die direct betrokken zijn bij de grote brand aan de Van Markenstraat in Lekkerkerk.

Locatie: Gemeentekantoor Lekkerkerk, Burgemeester van der Willigenstraat 58

Tijd: 16.00 uur

Nog enige tijd afzettingen ter plaatse 12:55

Vanwege ons blusmaterieel en de rookoverlast is een deel van de dijk bij Lekkerkerk en richting Ammerstol voorlopig nog afgesloten. Omrijroutes worden ter plaatse aangeduid.

Brand lijkt onder controle te komen 12:06

De brand in Lekkerkerk lijkt onder controle te komen. Daarmee is het risico op overslag naar andere panden ook aanzienlijk minder.

Bijeenkomst voor direct betrokkenen ondernemers 12:06

Vanmiddag organiseren Stichting Salvage en Gemeente Krimpenerwaard een informatiebijeenkomst voor de ondernemers die direct betrokken zijn bij de grote brand aan de Van Markenstraat in Lekkerkerk. Meer informatie volgt, zodra locatie en tijdstip bekend zijn.

Hinderlijke rook 10:07

Onze meetploegen rijden continu rond in Lekkerkerk om de situatie te monitoren en te meten op gevaarlijke stoffen. Daarbij hebben ze speciale aandacht voor zorginstellingen en openbare gebouwen. Er is vooralsnog alleen hinder van de rooklucht, en er worden geen verhoogde waarden gemeten.

Voorlopig nog veel rook 09:37

We proberen de brand zo heet mogelijk te laten worden zodat de rook hoog stijgt en de omgeving er dus minder last van heeft. Dat betekent dat je in de wijde omgeving de dikke zwarte rookkolom kunt zien. Als je gaat recreëren op deze zonnige dag, vermijd dan het gebied waar je rook ruikt. Kom niet hierheen en geef onze hulpdiensten de ruimte. 

Pand instabiel 09:11

Het bedrijfsverzamelgebouw in Lekkerkerk is zodanig instabiel dat wij voor onze eigen veiligheid niet binnen of op het dak kunnen optreden. Het ziet ernaar uit dat de stoplijnen het houden, maar dat een groot deel van het pand als verloren beschouwd moet worden. 

Zondagsdiensten kerken 09:05

In afstemming met de kerken is besloten om de zondagsdiensten van de Evangelisatiekerk, Ichtuskerk en Grote Johannuskerk niet door te laten gaan. Dit in verband met de zeer grote brand bij een houthandel in Lekkerkerk. 

Rook blijft zichzelf ontwikkelen 08:21

Als je je zondag opstart in Lekkerkerk en naar buiten wilt, vermijd dan het gebied waar je rook kunt ruiken. Rook is altijd ongezond. 

Brand nog niet onder controle 07:29

We zijn in Lekkerkerk stoplijnen aan het creëren om de brand in te perken. Voorlopig is de brand nog niet onder controle en zetten wij vol in op het voorkomenden van uitbreiding en overslag. 

Neerkomende roetdeeltjes 07:10

In Lekkerkerk kun je roetdeeltjes zien neerkomen. Deze kun je later gewoon opruimen met handschoentjes, en spullen schoonmaken met water en zeep. 

Uitzendgebied NL-Alert 06:47

Het uitzendgebied van een NL-Alert is altijd onnauwkeurig vanwege de techniek en de plaatsing van de masten. Volg de aanwijzingen op als je rook ruikt en/of ziet. De rookpluim trekt op dit moment over Lekkerkerk. Onze meetploegen gaan de situatie ter plaatse monitoren.

Op deze kaart is weergegeven in welk gebied het NL-Alert bericht is uitgezonden. Als u last van rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. 

map

Blijf uit de rook

Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.

Neerkomende roetdeeltjes in de omgeving

Bij de brand in Lekkerkerk komt veel rook vrij. De rookpluim van de brand kan ook verbrandingsresten of brokstukken meenemen. Hierdoor kunnen er verbrande deeltjes in de wijde omgeving van de brand neerkomen. Zijn er verbrandingsresten neergekomen bij jou in de tuin of op het erf? - Trek handschoenen aan voordat je zichtbare brokstukken opraapt. Raap het niet met blote handen op. Heb je het materiaal toch aangeraakt met blote handen? Was je handen grondig. - Gooi het materiaal weg in de afvalcontainer of een vuilniszak voor restafval. - Roetdeeltjes op auto’s, fietsen, tuinmeubelen etc. kun je schoonmaken met warm water en zeep. Je kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen. Voer het water zo nodig af via een rioolputje.

Volkstuinen en moestuinen

Heeft u een volkstuin of moestuin? Maak de gewassen volledig schoon. Lukt dit niet? Eet de gewassen dan niet op. Tuinpaden kunnen worden schoongespoeld met water.

Veel gestelde vragen

Nl Alert

Vond je deze pagina nuttig?