Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Hulp bij de noodopvang

Wat kan ik zelf doen?

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren te helpen. Hieronder staan een aantal landelijke initiatieven opgesomd. Daarnaast zijn er ook veel lokale initiatieven, deze zijn ontzettend waardevol. Lees hier hoe je kunt bijdragen: 

Lokale initiatieven
Het is hartverwarmend om te zien hoeveel lokale initiatieven er zijn ontwikkeld om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Wil je een initiatief starten of zoek je contact om een initiatief aan de opvang van vluchtelingen te verbinden? Dan kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente heeft het beste in beeld wat op dit moment behoeften en mogelijkheden zijn. Op dit moment komt er veel op de gemeenten af. Er wordt met man en macht gewerkt om opvanglocaties te organiseren. Lukt het onvoldoende om met de gemeente in contact te komen? Neem dan contact op met vluchtelingenwerk nederland

Geld doneren? 
Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555. Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben. 
 
Vluchtelingen een woonruimte aanbieden? 
Er ligt een grote opgave bij de gemeenten voor het opvangen van vluchtelingen. Particuliere opvang initiatieven zijn daarbij zeer hulpvol. Kun je een woonruimte aan te bieden? Neem dan contact op met je gemeente. Op dit moment komt er veel op de gemeenten af. Er wordt met man en macht gewerkt om opvanglocaties te organiseren. Lukt het onvoldoende om met de gemeente in contact te komen? Neem dan contact op met vluchtelingenwerk nederland

Spullen doneren?
Er zijn in de Veiligheidsregio Hollands Midden door diverse organisaties inzamelingsacties georganiseerd. Dit is met name op de opvanglocaties zeer waardevol. Door de vele initiatieven adviseren wij voorafgaand met je gemeente af te stemmen aan welke specifieke spullen behoefte is. Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden. 

Vond je deze pagina nuttig?