Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Interieur van een studentenhuis

Veilig op kamers

Wanneer is jouw studentenhuis (brand)veilig?

Studeer jij, of ga je studeren? Je studietijd is een geweldige tijd met veel leuke dingen, zoals activiteiten met je studentenvereniging, borrels en huisfeesten. Natuurlijk hoort het volgen van colleges ook bij deze periode in je leven en het kan zijn dat je in een studentenhuis gaat wonen tijdens je studie.

Je wilt vast en zeker veilig kunnen wonen in jouw studentenhuis. Brand voorkomen zorgt ervoor dat je geen last hebt van nare gevolgen hiervan. Zo raak je geen persoonlijke spullen kwijt of je afstudeeronderzoek en andere belangrijke opdrachten.

Gelukkig kun jij samen met je huisgenoten en de brandweer veel zelf doen om de (brand)veiligheid te vergroten. Lees de tips hieronder en zorg ervoor dat jij weet wat je moet doen om de veiligheid van jouw studentenhuis te verbeteren

Contact met Teun Sollie de studentenambassadeur van de brandweer

Als je brandende vragen hebt of betrokken bent bij (brand)onveilige situaties, blijf er dan niet mee lopen. Neem contact op met Teun Sollie. Teun is de studentenambassadeur van de brandweer. Naast een luisterend oor gaat hij in alle vertrouwelijkheid en in overleg met jou op zoek naar een passende oplossing.

teun.sollie@vrhm.nl / 06 16 10 71 62

Agenda studentenambassadeur

Om studenten meer te vertellen over brandveiligheid houdt de studentenambassadeur regelmatig presentaties bij studentenverenigingen. Heb je een vraag of kwestie over brandveiligheid en wil je het gesprek aangaan? Dan is het spreekuur van de studentenambassadeur wellicht iets voor jou.

Teun Sollie

Doorvalbeveiliging in jouw studentenhuis

Naast brandveiligheid is doorvalbeveiliging in jouw studentenhuis ook belangrijk. Zijn de ramen in jouw studentenhuis en jouw kamer ook voorzien van doorvalbeveiliging?

Je wilt natuurlijk veilig kunnen wonen en niet door het glas van de ramen in je studentenhuis vallen.
Je denkt misschien dat gebeurt mij niet, maar grote ramen zonder doorvalbeveiliging (van die stangen) in oude huizen zijn gevaarlijk omdat ze groot zijn en laag bij de grond beginnen. Als je struikelt val je er makkelijk uit. Veel ramen in oude panden zijn nog van enkel glas. Enkel glas is zo dun, daar hoef je maar tegenaan te leunen en het breekt. Vaak zit er ook geen brede vensterbank voor het raam zodat je heel makkelijk direct tegen het raam kan leunen.

Een makkelijke oplossing zijn van die stangen voor je raam, een kleine investering voor een huurbaas.

Gelukkig mogen dit soort ramen (groot, laag bij de grond beginnend, vaak enkel glas) tegenwoordig bij nieuwbouw echt niet meer. Maar helaas is het niet verplicht de ramen aan te passen in huizen die er al zijn. 

#Je Verhuurder Is Verplicht te Zorgen voor een Veilige Woning' Er is gelukkig wel een algemene Woningwet waarin staat dat een verhuurder verplicht is te zorgen voor een veilige woning dus moet jouw verhuurders gevaarlijke situaties altijd aanpassen. Ga in gesprek met je verhuurder. Kom je er niet uit: neem dan contact op met Teun, studentenambassadeur van Brandweer Hollands Midden.

brandweer

Oefening in studentencomplex te Leiden

Op maandag 9 mei vond er een grote oefening plaats aan de Keizerstraat te Leiden. In deze straat ligt een groot studentencomplex, waar veel studenten wonen en waar het goed is om te oefenen wat te doen bij brand. Studentenambassadeur Teun Sollie begeleide deze oefening.

aan tafel

PKVV Leiden ondertekent convenant

Woensdag 5 mei ondertekende de Plaatselijke Kamer van Verengingen en Leiden (de PKVV) het convenant "Brandveilig". Hiermee spreken ze zich hardop uit voor de brandveiligheid van studenten in de regio.

Teun Sollie

EL Cid 2022

Als je brandende vragen hebt of betrokken bent bij (brand) onveilige situaties, blijf er niet mee lopen, maar neem contact op met de studenten ambassadeur van de brandweer. Naast een luisterend oor zal hij in alle vertrouwelijkheid en in overleg met jou op zoek gaan naar een passende oplossing.

Roeiwedstrijd

Roeiwedstrijd Brandweer tegen Politie bij Njord Roeivereniging Leiden

Op maandag 4 juli heeft er een roeiwedstrijd plaatsgevonden bij studentenroeivereniging Njord in Leiden. De Politie Leiden Midden en Brandweer Hollands Midden streden op een prachtige dag op het Leidse water. Uiteraard onder strakke begeleiding van de studenteninstructeurs van Roeivereniging Njord.

Welke verantwoordelijkheden en rechten heb jij als huurder?

Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf werkt aan je eigen branveiligheid, maar jouw verhuurder is verantwoordelijk voor de 'kale' brandveiligheid. Als huurder mag je de partij waar jij je studentenhuis van huurt daarop wijzen. Onder de ‘kale’ brandveiligheid vallen de volgende zaken:

  • Er moet een rookmelder hangen in alle gezamenlijke ruimtes, in elke wooneenheid’(kamers), de gangen en in het trappenhuis. 
  • Op elke verdieping en in alle gezamenlijke ruimte moet er blusmateriaal staan. Dit materiaal moet gecontroleerd zijn. 
  • Er moet een vluchtroute bekend zijn. Mochten er in deze vluchtroute deuren zitten, dan moeten deze snel en gemakkelijk te openen zijn.

Ook jij als student hebt je verantwoordelijkheden als het om brandveiligheid van jouw en je studentenhuis gaat. 

  • Doe alle deuren dicht in de nacht. Mocht er brand uitbreken, dan verspreid het zich minder snel.
  • Alle blusmiddelen moeten makkelijk te pakken zijn. 
  • Test je rookmelder regelmatig.
  • Als je gaat frituren of koken, blijf er dan bij staan.
  • Sluit verlengsnoeren niet op elkaar aan en sluit niet te veel apparaten aan op één stekkerdoos. 
  • Laad je apparaten overdag op als je wakker en thuis bent. Gebruik daarnaast de originele opladers. 
  • Rook je? Gooi de sigaretten vochtig weg en rook niet in bed. 
  • Praat over brandveiligheid, spreek af wat jullie hier met elkaar aan doen of wie wat doet als het toch mis gaat.

Oefen regelmatig een vluchtplan met je huisgenoten. Spreek daarbij af wat ieders rol is. 

Waar op letten wanneer je gaat studeren?

  • Check de brandveiligheid van je studentenkamer, bereid je goed voor. Hoe brandveilig is jouw (studenten)kamer, check de website van de Landelijke Studentenvakbond om de Brandveiligheid Check te doen.
  • Sluit een brandverzekering af voor je inboedel. Je inboedel is niet meeverzekerd via je huisbaas of studentenhuisvesting.
    • In je studentenkamer heb je een ‘eigen huishouden’. Dat huishouden is soms maar klein, het speelt zich af op een paar vierkante meter. Is het dan echt nodig verzekeringen af te sluiten? Jazeker, maar er zijn speciale studentenverzekeringen. Als je alles bij elkaar optelt, ligt er voor een flink bedrag aan spullen in je kamer. Wordt er ingebroken of raken die spullen beschadigd door lekkage of brand, dan kun je die vaak niet zomaar vervangen. Voor die schade kun je een inboedelverzekering afsluiten. Meer hierover op van A tot Zekerheid.
  • Schrijf je in op je nieuwe woonadres bij de gemeente waar je gaat studeren. Dat is ook belangrijk voor de hulpdiensten. Als iedereen dit doet is het duidelijk hoeveel mensen er in jouw studentenhuis wonen.
  • Wil jij weten wat de gemeente voor jou regelt? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente waar je studeert.
op kamers

Wist je al...

...dat er per 1 juli 2022 in elk huis op iedere verdieping een rookmelder moet hangen? Dit geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar gaat ook gelden voor bestaande woningen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers van een woningbrand door deze wetgeving met wel 42% verminderd kan worden.

Maak jouw huis veiliger met een rookmelder met 10 jarige batterij en levensduur! 

Wil je meer weten? Kijk op rookmelders.nl of op onze pagina: Goed gebruik van Rookmelders

rookmelder

Meer informatie

Vond je deze pagina nuttig?