Overslaan en naar de inhoud gaan
in en om het huis

Thuis en in de buurt

Hoe maak jij je huis en je omgeving veilig(er)? Een goede voorbereiding helpt jou en andere als er iets misgaat! Kijk eens om je heen en lees er meer over in onderstaande onderwerpen. 

rookmelder ophangen thuis in en om het huis

Hang een rookmelder op

Als er brand is in huis, dan moet je gewaarschuwd worden. Zeker als je slaapt, want als je slaapt werkt je neus niet. Goed werkende rookmelders geven een luid signaal zodat je jezelf en huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. 

koolstofmonoxidemelder co-melder

Hang een koolmonoxidemelder op

Koolmonoxide is een een gevaarlijke stof die je niet ruikt, ziet of voelt. Het is een sluipmoordenaar. Door een koolmonoxidemelder op te hangen wordt je tijdig gewaarschuwd als er een te hoge concentratie aanwezig is. 

vluchten met je vluchtplan

Vluchtplan

Bij brand is er geen tijd om na te denken: elke seconde telt! Weet jij hoe jij bij een brand snel je huis verlaat? Hoe kom je snel en veilig buiten? Wie neemt de kinderen mee en wie zorgt er voor de hond? Maak een vluchtplan!

telefoonopladen

Elektrische apparatuur controleren

Als een elektrisch apparaat niet goed wordt gebruikt dan vergroot dat de kans op brand.

openhaard

Onderhoud je schoorsteen

Voorkom een hoop ongemak en laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen en controleren. Let op, zorg ervoor dat dit door een erkend bedrijf gebeurt. 

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

gasafsluiten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat het water, gas of elektriciteit moet worden uitgeschakeld of afgesloten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

noodpakket

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

veiligopkamers

Veilig op kamers

Woon je in een (nieuw) studentenhuis? Is deze brandveilig?

zeteenicecontactinjetelefoon

Zet een ICE-contact in je telefoon

Een ICE contact is iemand die in je telefoon aangemerkt staat als noodcontact. Deze persoon kan gebeld worden, zonder dat de telefoon ontgrendeld moet worden. ICE staat voor: 'In Case of Emergency'.

veiligonkruidwegbranden

Hoe kan je veilig onkruid wegbranden?

Een manier om onkruid te verwijderen is door het weg te branden. Het wegbranden van onkruid wordt steeds vaker gekozen, maar is niet altijd zonder risico's. 

rijtjeshuis

Ken je buur(t)

Weet jij wie je moet aanspreken of waarschuwen als er iets aan de hand is? Maak het je gemakkelijk door jouw buurt te kennen. Dit kan een groot verschil maken als er iets aan de hand is. 

hulpdiensten in het verkeer

Hulpdiensten in het verkeer

Zorg ervoor dat hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse kunnen komen. Een onbelemmerde doorgang redt levens.

Vond je deze pagina nuttig?