Rookmelders in elke woning, ook voor VvE's.
Rookmelderplicht vanaf 1 juli 2022.
Rookmelders worden ook verplicht in bestaande woningen vanaf 1 juli 2022. Rookmelders in woningen geven meer tijd om te vluchten en daardoor vermindert het risico op (dodelijke) slachtoffers onder bewoners. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom in het Bouwbesluit bepaald dat er per 1 juli 2022 in elk huis op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Dit geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar gaat ook gelden voor bestaande woningen.

Online lesmodule
Met deze online lesmodule doet u de benodigde informatie op over rookmelders. Zo bent u binnen 45 minuten een stap dichter bij een plan van aanpak om uw gebouw en woningen te laten voldoen aan de nieuwe regelgeving, die per 1 juli 2022 van kracht gaat. In de online lesmodule leert u over de werking en plaatsing van rookmelders, de eisen waaraan de rookmelders moeten voldoen, hou u de bewoners op de hoogte brengt en hoe u heb inschakelt. Deze online lesmodule is oorspronkelijk ontwikkeld voor woningcorporaties, maar we stellen deze ook graag gratis beschikbaar voor u als VvE.
Veiligheid in wooncomplexen is van levensbelang.
Als bestuur heeft u de verantwoordelijke taak een goede- en veilige leefomgeving voor bewoners te creëren en uw woongebouw te onderhouden. Een brandveilige omgeving is van levensbelang. Wij helpen u graag met het maken van de volgende stappen, voor het verbeteren van de brandveiligheid.
Doe de zelfscan!
Scan voor VvE's
Regelmatig bellen VvE's ons met de vraag of wij toezicht (gebouwcheck of brandveiligheidsadvies) willen houden in hun woongebouw, of langs willen komen om voorlichting te geven. Omdat wij het belangrijk vinden de eigen verantwoordelijkheid en inzicht te vergroten en omdat wij niet de capaciteit hebben om elk gebouw te bezoeken, hebben wij deze scan ontwikkeld. Hiermee zorgt uw Vve zelf voor bewustwording en krijgt brandveiligheid niet eenmalig aandacht, maar wordt het op lange termijn geborgd.
Scan voor bewoner(s)
Het is belangrijk om bewust te zijn van uw eigen woonveiligheid. Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we een zelfscan ontwikkeld. Met deze eenvoudige scan weet u na een paar simpele vragen of uw woonomgeving veilig (genoeg) is, of dat er verbeteringen te maken zijn.
Vult u de zelfscans liever op papier in?
Klik hier onder om ze te downloaden, zodat u ze kunt uitprinten en invullen.
De meest gestelde vragen en antwoorden
Bestuursleden van VvE's stellen de brandweer regelmatig vragen over de brandveiligheid in hun woongebouwen. Hieronder leest u de meest voorkomende vragen en antwoorden.
Meer informatie
Voor de bouw van een woongebouw controleert de brandweer altijd de bouwplannen. Dit is ook bij uw woongebouw gedaan. Bij deze controle kijkt de brandweer naar de constructie, brandwerendheid, vluchtwegen, brandcompartimentering, te gebruiken materialen, rookmelders, loopafstanden voor het vluchten en andere noodzakelijk brandveiligheidsvoorzieningen. De gemeente legt dit vast in de vergunning.
De gemeente voert tijdens de bouw ook controles uit om te zien of er volgens de afspraken in de vergunning gebouwd wordt. Daarbij vraagt zij soms aan de brandweer om mee te gaan op controle. Een bezoek van de brandweer is na afloop van de bouw meestal niet meer nodig, doordat de gemeente tijdens de bouw al gelet heeft op de brandveiligheidszaken. Bij twijfel kunt u als VvE de bouwtekeningen (met brandweerstempel) van uw woongebouw raadplegen.
Komt u hier niet uit? Dan huurt u een adviesbureau brandveiligheid in. Komt u er met het adviesbureau niet uit? Dan richt u zich via de gemeente tot de brandweer.
De regelgeving geeft aan dat spullen op een gang of galerij er alleen mogen staan wanneer deze geen brandgevaar opleveren. Spullen mogen nooit in de weg staan. Zo kunt u er altijd door als u moet vluchten bij een brand of een calamiteit. De hulpdiensten, zoals de politie, de brandweer en de ambulancemedewerkers moeten er altijd langs kunnen, ook met een brancard. Er moet altijd minimaal 85 cm vrij zijn als doorgang. Dit schrijft de wetgeving voor. Als u wel iets wilt ophangen of neerzetten, is altijd toestemming nodig van de VvE. Dus overleg altijd goed met elkaar.
Scootmobielen (en andere elektrische apparaten) vormen een groot risico op brand. Door een scootmobiel te parkeren op de gang of galerij kunt u mensen in gevaar brengen. Bij een brand in een scootmobiel (en andere elektrische apparaten) ontstaat namelijk veel rook en kunt u niet meer veilig vluchten. Het is daarom veiliger om de scootmobielen in een aparte stallingsruimte met een oplaadmogelijkheid te parkeren. Zorg dat ook hier een rookmelder hangt.
Het opladen van accu’s van scootmobielen en fietsen geeft het grootste risico en moet overdag gedaan worden en het liefst op een daarvoor ingerichte oplaadvoorziening. Het parkeren of opladen van een scootmobiel kan ook in de woning worden gedaan. Doe dit dan wel in een aparte ruimte met rookmelder, zodat de weg naar buiten niet wordt geblokkeerd (bij brand). Laadt ook in de woning altijd overdag de accu van de scootmobiel of fiets op. Zodat u een brand op tijd ontdekt.
Sinds 2003 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen rookmelders te hebben hangen.
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in alle bestaande woningen rookmelders te hebben hangen.
Rookmelders horen te hangen in de vluchtroute van elke verdieping. Dat is in de hal, entree en/of op elke overloop. Wanneer u vanuit de (slaap)kamer door een andere kamer moet vluchten om buiten te komen, hangt u ook in die ruimte een rookmelder op. Dit betekent dat straks in vrijwel alle woningen sowieso één en soms meerdere rookmelders moeten hangen.
Wilt u weten hoeveel rookmelders u nodig heeft en waar u ze op moet (laten) hangen, kijk dan voor meer informatie op de website www.rookmelders.nl
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout of gas. U kunt koolmonoxide niet proeven en ruiken. Ongemerkt kunt u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Ook ziet de brandweer regelmatig dat er koolmonoxide vrijkomt bij een nieuwe gesloten CV installatie. Dit kan komen door onvoldoende ventilatie, vervuiling, verkeerde afstelling of gebrekkig onderhoud. Koop daarom een koolmonoxidemelder (CO-melder) en hang deze op bij verbrandingstoestellen zoals CV ketel, geiser, open haard, (pallet)kachel en gasfornuis. En laat de CV installatie jaarlijks controleren en onderhouden. Voor meer informatie kijk op www.brandweer.nl/koolmonoxide
Er zijn (nog) geen regels en voorwaarden aan het parkeren en opladen van elektrische voertuigen in parkeergarages. Deze voertuigen vormen een groot brandrisico en daarom is er een handreiking opgesteld met adviezen over het parkeren en opladen in parkeergarages onder woongebouwen.
Voor deze handreiking klik hier

Helpt u ook mee de boodschap te verspreiden? Download hier de posters van de rookmeldercampagne.
Klik op de posters om deze te downloaden en verspreid deze in de gemeenschappelijke ruimtes van het wooncomplex. Zo draagt u direct bij aan de bewustwording van een veilige woonomgeving.