Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Rookmelders

Rookmelders in elke woning, ook voor VvE's.

Rookmelderplicht vanaf 1 juli 2022.

Rookmelders worden ook verplicht in bestaande woningen vanaf 1 juli 2022. Rookmelders in woningen geven meer tijd om te vluchten en daardoor vermindert het risico op (dodelijke) slachtoffers onder bewoners. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom in het Bouwbesluit bepaald dat er per 1 juli 2022 in elk huis op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Dit geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar gaat ook gelden voor bestaande woningen.

rookmelder

Online lesmodule

Met deze online lesmodule doet u de benodigde informatie op over rookmelders. Zo bent u binnen 45 minuten een stap dichter bij een plan van aanpak om uw gebouw en woningen te laten voldoen aan de nieuwe regelgeving, die per 1 juli 2022 van kracht gaat. In de online lesmodule leert u over de werking en plaatsing van rookmelders, de eisen waaraan de rookmelders moeten voldoen, hou u de bewoners op de hoogte brengt en hoe u heb inschakelt. Deze online lesmodule is oorspronkelijk ontwikkeld voor woningcorporaties, maar we stellen deze ook graag gratis beschikbaar voor u als VvE.

Doe de online lesmodule

Veiligheid in wooncomplexen is van levensbelang.

Als bestuur heeft u de verantwoordelijke taak een goede- en veilige leefomgeving voor bewoners te creëren en uw woongebouw te onderhouden. Een brandveilige omgeving is van levensbelang. Wij helpen u graag met het maken van de volgende stappen, voor het verbeteren van de brandveiligheid.

Doe de zelfscan!

Scan voor VvE's

Regelmatig bellen VvE's ons met de vraag of wij toezicht (gebouwcheck of brandveiligheidsadvies) willen houden in hun woongebouw, of langs willen komen om voorlichting te geven. Omdat wij het belangrijk vinden de eigen verantwoordelijkheid en inzicht te vergroten en omdat wij niet de capaciteit hebben om elk gebouw te bezoeken, hebben wij deze scan ontwikkeld. Hiermee zorgt uw Vve zelf voor bewustwording en krijgt brandveiligheid niet eenmalig aandacht, maar wordt het op lange termijn geborgd.

Doe de scan

 

Scan voor bewoner(s)

Het is belangrijk om bewust te zijn van uw eigen woonveiligheid. Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we een zelfscan ontwikkeld. Met deze eenvoudige scan weet u na een paar simpele vragen of uw woonomgeving veilig (genoeg) is, of dat er verbeteringen te maken zijn.

Doe de Zelfscan

Vult u de zelfscans liever op papier in?

Klik hier onder om ze te downloaden, zodat u ze kunt uitprinten en invullen.

De meest gestelde vragen en antwoorden

Bestuursleden van VvE's stellen de brandweer regelmatig vragen over de brandveiligheid in hun woongebouwen. Hieronder leest u de meest voorkomende vragen en antwoorden.

Meer informatie

Rookmelder poster

Helpt u ook mee de boodschap te verspreiden? Download hier de posters van de rookmeldercampagne.

Klik op de posters om deze te downloaden en verspreid deze in de gemeenschappelijke ruimtes van het wooncomplex. Zo draagt u direct bij aan de bewustwording van een veilige woonomgeving.

Keer terug naar de vorige pagina

Vond je deze pagina nuttig?