Overslaan en naar de inhoud gaan
horeca

Ondernemersvragen

Ondernemersvragen

Per 3 maart is er een verruiming van de lockdown. Dat betekent dat bijna alle contactberoepen weer zijn toegestaan en ook dat de retail de mogelijkheid geboden wordt om op afspraak in tijdslots van 10 minuten 2 klanten per etage te ontvangen. De horeca blijft gesloten. Wel is er overleg over de voorbereiding van het openen van de terrassen.

 

Te vroeg om maatregelen verder te verruimen

De versoepeling van de lockdown is zo mogelijk nog lastiger dan het algemeen afkondigen van heel strenge maatregelen. Alle regels en alle sectoren gelijktijdig versoepelen kan nu eenmaal niet. Er moeten weloverwogen keuzes gemaakt worden, die niet altijd logisch overkomen. Dus je zult altijd de vraag krijgen: “En ik dan?”.

Op 1 en 3 maart maken we wel behoedzame stappen naar versoepeling en hiermee neemt het kabinet risico. De situatie blijft ernstig. De besmettingen nemen weer toe, we zitten in een derde golf en het is echt heel spannend!

En toch hebben we de moed om enkele, weloverwogen, maar ook behoedzame, versoepelingen door te voeren voor met name jongeren, contactberoepen en winkels. Meer ruimte geeft het virus ons op dit moment helaas niet.

De jongeren in onze samenleving worden zwaar getroffen door de coronamaatregelen, wat zich  onder andere uit in toenemende psychische problemen. Dit heeft meegewogen in de beslissing om voortgezet onderwijs en MBO – deels en met passende maatregelen – weer te openen en de mogelijkheden om te sporten voor deze jonge groep (tot 27 jaar) te verruimen.

Daarnaast kunnen ook de meeste contactberoepen weer aan de slag en is het mogelijk om op afspraak te winkelen. Met aanvullende coronamaatregelen, waarvan het echt belangrijk is dat deze nageleefd worden, durven we het risico op meer besmettingen aan.

 De burgemeesters in de veiligheidsregio Hollands Midden hebben begrip voor de moeilijke situatie van de overige ondernemers en begrijpen dat ook zij snakken naar perspectief. Daarom hebben we als burgemeesters de koppen weer bij elkaar gestoken en zullen we er ook landelijk voor pleiten om snel meer mogelijk te maken, maar nu is dat nog even iets te vroeg. Lokaal zijn er goede contacten met ondernemers, de lokale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland en de winkeliersverenigingen. Ook landelijk is er intensief contact om te kijken wat straks misschien wel mogelijk is. Daarbij gaat het over een verstandige en verantwoorde opening van de horeca en winkels.

Het valt niet mee. Iedereen snakt naar verruiming, vooral buiten. Maar het nu openen van de horeca en een verdergaande opening van de winkels kan niet op grond van de coronawet. Dit betekent dat hierop ook gehandhaafd wordt. Laten we samen blijven zoeken naar momenten en mogelijkheden waarop een verdere verruiming wel mogelijk is.

Ondernemersloket

Ondernemer en vragen over de coronamaatregelen? De Rijksoverheid heeft speciaal voor ondernemers en bedrijven een pagina over de impact van het coronavirus op het bedrijf of de onderneming. 

Ook heeft de Kamer van Koophandel een coronaloket ingericht voor ondernemers dat ook dagelijks telefonisch bereikbaar is: 0800 – 2117 op werkdagen tussen 08:30 - 17:00.

Ondernemers die vragen hebben over de coronamaatregelen specifiek binnen de eigen gemeente, kunnen contact opnemen met het ondernemersloket van de gemeente. 

Ook inwoners kunnen contact opnemen met de eigen gemeente:

Vond je deze pagina nuttig?