Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Lichtgevend bord dat de nooduitgang aanwijst

Waarschuwing voor commerciële coronatesten

De GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële testen. Het aanbod van commerciële coronatestbureaus en particuliere teststraten in de veiligheidsregio Hollands Midden neemt toe. Iedereen die dat wil kan hier een coronatest laten doen. Het zijn commerciële testen, waar een vergoeding voor gevraagd wordt. Deze testen mogen alleen uitgevoerd worden als ze gecertificeerd zijn. Dit betekent echter niet dat ze dan ook allemaal door het RIVM gevalideerd – op betrouwbaarheid gecontroleerd – zijn. Er kan dus niet aangegeven worden wat de betrouwbaarheid van de uitslag van deze weliswaar gecertificeerde testen is.   

Wij adviseren iedereen nadrukkelijk om vooraf na te gaan of de test die gebruikt wordt door een commerciële partij ook gevalideerd is. De coronatesten van de GGD Hollands Midden voldoen aan de hoogst gestelde eisen, en gelden als het meest betrouwbaar. Deze testen zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Mocht u toch gebruik maken van een commerciële of particuliere testaanbieder, dan adviseren wij u het volgende: 

  • Laat u alleen testen met een gecertificeerde en gevalideerde test. Alleen als een bedrijf met een goedgekeurde test en een geaccrediteerd laboratorium werkt, wordt de uitslag geaccepteerd.
  • Test u positief? Dan geldt altijd dat u thuisblijft tot 24 uur nadat de klachten helemaal weg zijn. Is de test gedaan met een niet-gevalideerde test, dan moet u zich alsnog (gratis) laten testen door de GGD met een PCR-test. Een medewerker van de GGD stelt de diagnose COVID-19 bij u vast en bovendien kan er dan een bron- en contactonderzoek gestart worden wat helpt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
  • Huisgenoten gaan volgens de regels in quarantaine en dat geldt ook voor nauwe contacten.
  • Indien de test niet aantoonbaar gevalideerd is, geldt dat ook een negatieve testuitslag niet betrouwbaar is. Blijf ook dan bij klachten thuis en maak een testafspraak bij de GGD om de diagnose COVID-19 definitief uit te sluiten.

De GGD Hollands Midden breidt haar team voortdurend uit op basis van de toenemende vraag naar testcapaciteit. De kans is groot dat u een afspraak kunt maken en al de volgende dag op een locatie in de buurt gratis getest kunt worden. Wilt u zich laten testen? Bel dan 0800 - 1202 of ga naar www.coronatest.nl voor een afspraak. Heeft u vragen m.b.t. uw gezondheid of specifiek het testen in de veiligheidsregio Hollands Midden? Die kunt u stellen bij het callcenter van de GGD Hollands Midden: 085-0782878.

Laatste nieuws

Crisisnoodopvang Nieuwe Sloot

De rol van de veiligheidsregio bij de vluchtelingenopvang

17 april 2023

De veiligheidsregio is een crisisorganisatie en heeft geen vaste taak in de opvang van vluchtelingen. In de huidige vluchtelingencrisis bieden de veiligheidsregio’s op verzoek van de staatssecretaris tijdelijk hulp aan in de vorm van crisisnoodopvanglocaties.
 

GOO

Bijeenkomst locatiehoofden gemeentelijke opvang Oekraïners

15 maart 2023

Op donderdagmiddag 9 maart komen alle locatiehoofden en -managers van de Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) in onze regio op uitnodiging van VRHM bij elkaar. De bijeenkomst is bedoeld om (voor het eerst) elkaar te ontmoeten, best practices te delen en informatie over verschillende onderwerpen te krijgen. Dian Aarts (coördinerend gemeentesecretaris en voorzitter van het locatiehoofdenoverleg) opent de bijeenkomst met een korte introductie en een voorstelrondje. Zij heeft samen Katja van der Ploeg vanuit de veiligheidsregio operationeel contact met de locatiehoofden.

Opbouw opvanglocatie

Reactie Veiligheidsregio Hollands Midden op artikel Omroep West

03 november 2022

Afgelopen donderdag 27 oktober heeft Omroep West persvragen gesteld aan Veiligheidsregio Hollands Midden. Deze vragen betroffen meldingen die Omroep West had ontvangen over onvrede onder enkele bewoners en twee oud-medewerkers van de crisisnoodopvanglocatie in Waddinxveen. 

Vond je deze pagina nuttig?