Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
pot

Terracotta bloempotkachels

Terracotta bloempotkachels: niet goedkoper dan gas en er zitten risico’s aan.

Terracotta bloempotkachels: niet goedkoper dan gas en er zitten risico’s aan.

Door de hoge energieprijzen worden mensen creatief in het verwarmen van hun huis. De terracotta bloempotkachel is een alternatieve verwarming die we steeds meer zien verschijnen. De brandweer snapt dat u niet in de kou wilt zitten deze winter, maar er zijn echt betere en vooral veiligere alternatieven dan de terracotta bloempotkachels.

De bloempotkachel bestaat uit meerdere waxinelichtjes onder een terracottabloempot die op z’n kop staat. De terracottapot wordt verwarmd door de warmte van de kaarsjes. Om je huis te verwarmen heb je meerdere bloempotkacheltjes nodig. De warmte van de waxinelichtjes is namelijk lang niet zo efficiënt als een gewone kachel.

 

De bloempotkachel is niet goedkoper

Een bloempotkacheltje is niet goedkoper dan gas. Pas als je 4 euro per kuub gas betaalt, is dit goedkoper. Maar alleen met de goedkoopste waxinelichtjes en let op, de pot verwarmt niet je hele kamer, zoals een radiator. Dus je moet er echt naast zitten om het warm te krijgen.

Als de theelichtjes minder lang branden dan op de verpakking staat, wordt het al gauw minder voordelig en nu het een hype is gaat de prijs van die waxinelichtjes vast omhoog. Bovendien worden ze gemaakt van olie, die prijs stijgt ook weer. Maar buiten dat zijn er groteren nadelen.

 

Risico’s

Omdat door de pot de warmte niet weg kan, is er kans dat naast het lontje ook het kaarsvet gaat branden, dit brandende kaarsvet gaat druipen. Brandend kaarsvet veroorzaakt meer hitte, waardoor de houder ook te heet wordt. Zo kan de bloempot kapot klappen met alle gevolgen van dien.

Naast de brandveiligheid zit er ook nog gezondheidszorgen aan vast. In veel waxinelichtjes zit petroleum en dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide. Bij weinig tot geen ventilatie kan je een koolmonoxidevergiftiging krijgen. Eén kaarsje is nog niet schadelijk als je het ergens in een hoekje brandt, maar meerdere waxinelichtjes kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dus als je veel kaarsjes brand is het echt heel belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen en om te ventileren. Zet een luikje open of het raam op een kiertje. Dan ben je de warmte van de potten al snel kwijt, dus kun je ze beter helemaal niet gebruiken.

 

Tips waarmee je wel energie bespaart en die veiliger zijn

  • Begin met een warmte trui, een dekentje of maak lekker een kruik.
  • Open overdag de gordijnen en gebruik de zon om je huis te verwarmen. Sluit 's avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.
  • Sluit alle deuren in huis en verwarm individuele ruimtes. Op deze manier is het warm op de plek waar jij bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar het niet nodig is. Dit scheelt ongeveer 200 euro per jaar. Met de deuren dicht verspreidt brand zich ook minder snel, mocht er ooit brand uit breken. Het is met de deuren dicht wel belangrijk dat er rookmelders hangen in elke ruimte waar brand kan ontstaan.
  • Plaats radiatorfolie. Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Hollands Midden. brandveiligheid@vrhm.nl

Vond je deze pagina nuttig?