Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Opbouw opvanglocatie

Crisisnoodopvang in de VRHM

De rol van de veiligheidsregio bij de vluchtelingenopvang

Wat wordt bedoeld met crisisnoodopvanglocaties?

Crisisnoodopvanglocaties zijn altijd tijdelijke verblijfsplekken voor vluchtelingen. De verblijfsduur is voor enkele dagen tot enkele maanden. Het zijn geen permanente woningen en ze zijn niet geschikt voor langdurig verblijf. De locaties zijn over het algemeen groot en bieden onderdak aan minimaal 50 personen. De vluchtelingen delen kamer en voorzieningen. Ze krijgen maaltijden via een cateraar. Zelf koken is meestal niet mogelijk.
 

Crisisnoodopvang in de veiligheidsregio

De veiligheidsregio vangt twee soorten vluchtelingen op in de crisisnoodopvanglocaties: Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers.
 

Oekraïense vluchtelingen

De opvang van Oekraïense vluchtelingen is een taak van de gemeenten. Wanneer deze vluchtelingen in ons land aankomen, hebben ze niet altijd direct een plek in de gemeentelijke opvang. Voor mensen die geen plek hebben heeft de veiligheidsregio een centrale crisisnoodopvanglocatie voor de eerste opvang. Direct na aankomst wordt er gezocht naar een meer permanente plek in een van de 18 gemeenten van Hollands Midden. Het is de afspraak dat dit niet langer dan 72 uur duurt. In de meeste gevallen lukt dat ook. 
 

Kortetermijnopvang asielzoekers

Omdat de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vol zijn, kunnen niet alle asielzoekers daar opgevangen worden. Daarom biedt de Veiligheidsregio Hollands Midden ook crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers. Deze locaties zijn niet bedoeld voor langdurig verblijf, maar bieden wel tijdelijk onderdak, zodat mensen niet op straat hoeven te slapen.
 

Langetermijnopvang asielzoekers

Veiligheidsregio Hollands Midden is niet betrokken bij opvang voor de lange termijn. Dat wordt gedaan door provincie, gemeenten en woonregio's. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Holland-Rijnland.

Vond je deze pagina nuttig?