Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Natuurbrand

ūüĒ• Natuurbranden

Op deze speciale themapagina lees je alles over natuurbranden. Hoe ontstaan natuurbranden en wat kun jij doen om ze te voorkomen? 

Combined Shape Natuurbrand

Op deze risicopagina lees je alles over het ontstaan en voorkomen van natuurbranden.

Hollands Midden kent diverse gebieden waar een natuurbrand kan plaatsvinden, zoals de duinen, het Bentwoud, de Reeuwijkse plassen, etc. Een natuurbrand kan snel uit de hand lopen, want deze zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Als het gedoofd lijkt, dan kan het zomaar weer oplaaien. Het bestrijden van een brand als deze is daarom lastig en kan veel tijd in beslag nemen. Een hulpverlener, en ook jij, kan snel verrast worden en door het vuur worden ingesloten. Wegkomen is dan vrijwel onmogelijk. 

De meeste natuurbranden worden aangestoken door de mens zelf, soms zonder het door te hebben. Dit kan komen doordat mensen niet voorzichtig omgaan met vuurkorven, barbecues en sigaretten. Als een bos droog is, dan is er maar iets kleins nodig om een grote vuurzee te laten ontstaan. Ook bliksem kan voor een natuurbrand zorgen. Natuurbranden komen het meest voor in het voorjaar en de zomer. 

De volgende factoren hebben invloed op het risico van een natuurbrand:

 • Lang aanhoudende droogte.
 • Het soort begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos).
 • Het¬†aantal en type gebruikers (wandelaars, kampeerders).
 • De weersomstandigheden (droogte, wind).

Wat kun jij doen om een natuurbrand te voorkomen?

 • Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden. Als je dan in hoog, droog gras parkeert, kan dat voor een natuurbrand zorgen.
 • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Bijvoorbeeld een glazen fles¬†kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand zetten.
 • Houd je aan de regels van het gebied als je wil genieten van een barbecue, kampvuur of vuurkorf. Let op: er zijn 's zomers gebieden waar je dit¬†niet¬†mag doen.¬†
 • Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten er altijd kunnen rijden.¬†
 • Wees extra alert als¬†je op een heideveld of in een dennenbos bent. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
 • Rook liever niet in natuurgebieden. Doe je¬†het toch, maak¬†je sigaret dan goed uit voor¬†je hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet¬†je¬†je daar uiteraard aan houden.

Wat moet je doen als je toch een natuurbrand ziet of als je erbij betrokken bent?

 • Denk aan je eigen veiligheid en vlucht naar een openbare plek en veilige plek.
 • Help andere mensen die zich in het gevaarlijke gebied begeven, maar let¬†altijd op je eigen veiligheid.
 • Bel zodra het kan 1-1-2. Beschrijf de locatie zo goed mogelijk en probeer herkenningspunten door te geven.¬†
 • Volg de aanwijzingen van de overheid en hulpverleners op. Volg het nieuws via deze website, of op¬†Twitter.¬†

Wat doet de brandweer?

De brandweer werkt samen met natuurbeheerders, recreatieondernemers en de overheid. Voor het beheer van natuurgebieden wordt aandacht besteed aan de volgende zaken: 

 • De aanwezigheid van bluswater;
 • Een goede bereikbaarheid van risicovolle gebieden (bijvoorbeeld heidevelden en¬†dennenbossen);
 • Goede vluchtwegen en vluchtplannen;
 • Een (mogelijke) inzet van verkenningsvliegtuigen om beginnende branden op te sporen.¬†

Tips

Twee volwassenen en twee kinderen maken een vluchtplan aan tafel.

Vluchtplan

Wist je dat je bij brand maar 3 minuten hebt om veilig buiten te komen?! Je hebt meer kans om jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen als je er van tevoren over na denkt Elke seconde telt! Dus weet hoe jij bij een brand je huis snel en veilig verlaat, wie de kinderen meeneemt en wie er voor de huisdieren zorgt. Maak en oefen een vluchtplan!

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Paardenbloem

Hoe kan je veilig onkruid wegbranden?

Een manier om onkruid te verwijderen is door het weg te branden. Het wegbranden van onkruid wordt steeds vaker gekozen, maar is niet altijd zonder risico's. 

droge grond

Watertekort

Wanneer er in de zomer weinig neerslag valt, kan er droogte ontstaan. De watervraag is dan groter dan de hoeveelheid beschikbaar water. Als de watervoorraad van meren en ander oppervlaktewater niet genoeg is om de vraag te beantwoorden, kunnen er watertekorten ontstaan.  

112

Alarmnummer 112

Zie je een misdrijf, heb jij of iemand anders snel hulp nodig van de politie, een ziekenwagen of de brandweer? Dan is het belangrijk om snel te bellen met 1-1-2. Als je 1-1-2 belt, komt de goede hulp snel. 

nl alert

Alles over NL-Alert

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand met veel rook, een terroristische aanslag, een gaslekkage of bijvoorbeeld extreem weer.

Vond je deze pagina nuttig?
NeeNee, open formulier om reactie achter te laten