Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
afbeelding paraplu op het strand

KNMI waarschuwingen

Een kleurcode geldt altijd voor de gehele provincie. Dat leidt weleens tot verwarring, aangezien het extreme weer (lokaal) niet altijd tot uiting komt. Dat is begrijpelijk, maar het betekent niet dat de waarschuwing onterecht is. Zo is er bij code geel ‘mogelijk kans op gevaarlijk weer’. Het betekent dus niet dat het sowieso gebeurt. En dus ook niet dat jij ermee te maken krijgt. Maar door je bewust te zijn van het weer waarmee je te maken kunt krijgen, kun je wél je gedrag aanpassen.  

Wat betekenen de kleurcodes?

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. 

  • Code groen: geen bijzonderheden
    Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing
  • Code geel: wees alert
    Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
  • Code oranje: wees voorbereid
    Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
  • Code rood (weeralarm): onderneem actie
    Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.  Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.
Vond je deze pagina nuttig?