Overslaan en naar de inhoud gaan
drukte

Combined Shape Drukte en paniek

Waar een evenement plaatsvindt, komen vaak veel mensen tegelijkertijd bij elkaar. In de Veiligheidsregio Hollands Midden worden met regelmaat evenementen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de bloemencorso, grote sportevenementen en zomerfestivals. Zoveel mensen bij elkaar in een klein gebied brengt ook risico's met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld paniek uitbreken.

Paniek kan ontstaan als er iets onverwachts gebeurt waar veel mensen in een klein gebied bij elkaar zijn. Bijvoorbeeld door ruzie of geweld tijdens een evenement. Mensen kunnen in de verdrukking komen of onder de voet worden gelopen. Hoe voorkom je dan ongelukken door paniek?

drukte

Kan ik mij voorbereiden op massale drukte en paniek?

  • Check bij aankomst altijd waar de nooduitgangen zich bevinden. Als er dan wat gebeurt, weet je welke kant je op moet. 
  • Ben je met meerdere mensen op het evenement? Spreek dan van te voren een ontmoetingsplek af voor als je elkaar kwijt bent. 
  • Check de veiligheidsmaatregelen en weersverwachtingen voorafgaand aan het evenement.
  • Houd de berichtgeving van de organisator, hulpdiensten en media goed in de gaten.
nooduitgang

Wat doe ik als er paniek uitbreekt?

  • Probeer allereerst kalm te blijven, let goed op waar je loopt en ga niet tegen de mensenstroom in. 
  • Volg de aanwijzingen van de beveiliging en/of hulpdiensten op.
  • Help elkaar: til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Zijn er mensen gevallen? Help ze overeind. 
  • Bel 1-1-2. 
  • Gebruik zo min mogelijk internet op je telefoon. Hierdoor kan het mobiele netwerk overbelast raken. Gebruik bij voorkeur WhatsApp, sms of het WiFi-netwerk van de locatie. 
ehbo evenement

Wat doet de overheid precies?

Organiseer je een evenement? Dan moet je een vergunning van de gemeente hebben. In deze vergunning staan onder andere de veiligheidsvoorwaarden en regels over het aantal toegestane mensen op een feestterrein of feestlocatie. Organisatoren van het evenement, gemeenten en hulpdiensten maken voorafgaand een inschatting van de risico's en bepalen welke maatregelen er noodzakelijk zijn. De hulpdiensten zijn uit voorzorg altijd voorbereid en stand-by. 

Tips

vluchten met je vluchtplan

Vluchtplan

Bij brand is er geen tijd om na te denken: elke seconde telt! Weet jij hoe jij bij een brand snel je huis verlaat? Hoe kom je snel en veilig buiten? Wie neemt de kinderen mee en wie zorgt er voor de hond? Maak een vluchtplan!

Vond je deze pagina nuttig?