Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
brandweerblust

Brandpreventieweken

Op deze speciale themapagina lees je meer over: rookmelders en geven we verschillende tips om brand te voorkomen.

Brandpreventieweken 2021

De brandpreventieweken 2021 zijn van start gegaan. De hele maand oktober delen wij via deze campagne informatie over rookmelders. Want rookmelders redden levens!

Het belang van een rookmelder

Rookmelders voorkomen geen branden. Ze kunnen je wel vroegtijdig waarschuwen. Zo kun je veilig vluchten en voorkom je grotere schade.

Wist je dat:

  • Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht zijn in elke woning. Tenminste één op elke etage. Wil je weten hoeveel rookmelders je in jouw woning nodig hebt?  Vul de  rookmelderwijzer in. 
  • Elke woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor is het plaatsen van rookmelders.
  • Een rookmelder ophangen echt zo gebeurt is, kijk maar naar het filmpje.
  • Rookmelders na 10 jaar niet meer betrouwbaar zijn en dat vervangen na 10 jaar dus slim is voor jouw veiligheid. Kijk in ons overzicht om te zien welke rookmelders voldoen. 
  • Rook altijd opstijgt en je een rookmelder het beste aan het plafond kunt hangen. Meer plaatsingstips kun je vinden op de website van rookmelders
  • Je zelf veel kunt doen om brand in je woning te voorkomen? Bijvoorbeeld door de schoorsteen regelmatig schoon te laten maken en elektrische apparaten regelmatig te controleren. Kijk voor meer tips onder aan deze pagina.  
Rookmelder en rook

Hang een rookmelder op

Rookmelders voorkomen geen branden. Ze kunnen je wel vroegtijdig waarschuwen. Goed werkende rookmelders geven een luid signaal zodat je jezelf en huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. 

 

 

Twee volwassenen en twee kinderen maken een vluchtplan aan tafel.

Vluchtplan

Wist je dat je bij brand maar 3 minuten hebt om veilig buiten te komen?! Je hebt meer kans om jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen als je er van tevoren over na denkt Elke seconde telt! Dus weet hoe jij bij een brand je huis snel en veilig verlaat, wie de kinderen meeneemt en wie er voor de huisdieren zorgt. Maak en oefen een vluchtplan!

Naast een laptop ligt een mobiele telefoon op een draadloze oplader

Elektrische apparatuur controleren

Als een elektrisch apparaat niet goed wordt gebruikt dan vergroot dat de kans op brand.

openhaard

Veilig stoken

Gebruik jij een houtkachel? Zo kun je veilig stoken!

Het begint buiten kouder te worden en de gasprijzen lopen op. Je wilt er warm bij zitten, een houtkachel of openhaard biedt de uitkomst voor veel mensen. Zorg dat je veilig stookt, om een schoorsteenbrand te voorkomen.

wat te doen na een brand

Wat te doen na een brand?

Heb je recent een brand meegemaakt? Dat is heftig en ingrijpend. Op deze pagina geven wij tips over belangrijke zaken in de eerste fase na de brand. 

Vond je deze pagina nuttig?