Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Brandweer en OvD-Bz staan op een weg met twee brandweerwagens

Shape Brand

Een brand verwacht en hoop je nooit mee te maken. Toch bestaat er altijd een kans dat er brand in je huis ontstaat door bijvoorbeeld kortsluiting van huishoudelijke apparaten. Binnen enkele minuten zit je in een levensgevaarlijke situatie, want de rook kan giftig zijn en dat is gevaarlijk voor je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk bent voorbereid, zodat je weet wat je moet doen wanneer er brand uit breekt. De meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: 

 • onzorgvuldig of verkeerd gebruik van elektrische apparaten, zoals de wasdroger, koelkast of de televisie;
 • onvoorzichtigheid met koken (vlam in de pan), roken (in bed), open vuur (kaarsen) of klussen (verf afbranden, solderen);
 • een vuile schoorsteen. 

Gelukkig kan je zelf veel doen om brand in huis te voorkomen en heb je al eens nagedacht over een vluchtroute? Onderzoek jouw woning eens op brandveiligheid en bereid je voor met deze tips

Brandweermannen blussen een brand vanuit de deuropening

Wat moet ik doen bij brand?

Stel, er breekt brand uit bij jou thuis. Weet jij dan wat je moet doen? Zorg dat je bent voorbereid, zodat je weet wat je moet doen om jezelf en je familie in veiligheid te brengen totdat de brandweer er is. 

 1. Blijf rustig en waarschuw iedereen in huis. Denk ook aan je huisdieren.
 2. Verlaat je huis via een (afgesproken) veilige en korte route. Sluit altijd alle deuren achter je.
 3. Blijf zoveel mogelijk laag bij de grond, rook stijgt op.
 4. Verzamel op een afgesproken plaats buiten en controleer of iedereen er is.
 5. Bel 1-1-2. Geef je naam en volledige adres door.
 6. Waarschuw je buren.
 7. Wacht op buiten op de brandweer.

Meer tips

 • Warme deurklink: Voel eerst aan de deurklink voordat je de deur opent. Als de deurklink warm is, kan er bij opening een steekvlam ontstaan. 
 • Geen vluchtweg: Is er geen mogelijkheid meer om het huis uit te komen? Ga dan naar het balkon of een kamer aan de straatkant. Leg een (nat) laken of kleed tegen de spleet onder de deur om de rook tegen te houden. Open daarna pas de balkondeur of een raam en roep om hulp.
 • Kleding in brand: Staat je kleding in brand? Verwijder dan direct kleding en/of luier. Gebruik vervolgens huishoudfolie om de wonden af te dekken en ga zo snel als mogelijk naar het ziekenhuis. 

Meer informatie

Tips

Rookmelder en rook

Hang een rookmelder op

Rookmelders voorkomen geen branden. Ze kunnen je wel vroegtijdig waarschuwen. Goed werkende rookmelders geven een luid signaal zodat je jezelf en huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. 

 

 

Koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op

Koolmonoxide is een gevaarlijke stof die je niet ruikt, ziet of voelt. Het is een sluipmoordenaar. Door een koolmonoxidemelder op te hangen wordt je tijdig gewaarschuwd als er een te hoge concentratie aanwezig is. 

Twee volwassenen en twee kinderen maken een vluchtplan aan tafel.

Vluchtplan

Wist je dat je bij brand maar 3 minuten hebt om veilig buiten te komen?! Je hebt meer kans om jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen als je er van tevoren over na denkt Elke seconde telt! Dus weet hoe jij bij een brand je huis snel en veilig verlaat, wie de kinderen meeneemt en wie er voor de huisdieren zorgt. Maak en oefen een vluchtplan!

Naast een laptop ligt een mobiele telefoon op een draadloze oplader

Elektrische apparatuur controleren

Als een elektrisch apparaat niet goed wordt gebruikt dan vergroot dat de kans op brand.

openhaard

Veilig stoken

Gebruik jij een houtkachel? Zo kun je veilig stoken!

Het begint buiten kouder te worden en de gasprijzen lopen op. Je wilt er warm bij zitten, een houtkachel of openhaard biedt de uitkomst voor veel mensen. Zorg dat je veilig stookt, om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

wat te doen na een brand

Wat te doen na een brand?

Heb je recent een brand meegemaakt? Dat is heftig en ingrijpend. Op deze pagina geven wij tips over belangrijke zaken in de eerste fase na de brand. 

Vond je deze pagina nuttig?